Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 3°C

Z regiónu

Sezóna 2020 na Starom hrade sa môže začať. Prvé lešenie zakúpené!

Keby to počasie umožňovalo, určite by dobrovoľníci zo Starého hradu pracovali na jeho záchrane celoročne. Aj keď sa už teraz nevedia dočkať prvej brigády, predsa ešte tomu musia dať istý čas. Podľa ich odhadov by sa na hrad mohli vrátiť o niekoľko týždňov. Práce na tento rok už majú naplánované, časť stredovekej pevnosti plánujú opláštiť prvým lešením.

15.03.2020 | 13:30

Starý hrad, najstarší hrad na hornom Považí, sa dočkal svojej záchrany. Na jeho stabilizácii a zachovaní pre ďalšie generácie pracujú dobrovoľníci od apríla minulého roka. Ich zanietenie je veľké, o čom sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči počas brigády v septembri, ktorej sa naša redakcia zúčastnila. Keďže ide o ruinu v pomerne nedostupnom teréne, na zimu sa práce pozastavili, aby opäť mohli odštartovať na jar. Aké plány majú členovia Združenia na záchranu Starého hradu na nadchádzajúcu sezónu?

„Veríme, že nás čaká úspešný rok. Veľa záleží od toho, či budeme podporení grantom ministerstva kultúry. Radi by sme z týchto financií nechali urobiť statický pasport hradu. Ďalej by sme radi v rámci možností začali so stabilizáciou najohrozenejších častí hradu. Budeme murovať kaverny, teda výpadky muriva, ktoré ohrozujú stabilitu múrov,“ uviedol k tohtoročným plánom riaditeľ združenia Rudo Mlích.

PRVÉ LEŠENIE ZAKÚPENÉ
S prvými prácami – prípravou materiálu na sezónu, ako je piesok, voda a vápno, by chceli začať už na konci marca alebo na začiatku apríla. Zároveň privezú na hrad potrebné náradie. Prioritou bude dokončenie chodníka okolo hradu, ktorý je potrebný na transport materiálu a pre lepší pohyb dobrovoľníkov aj turistov. Združeniu sa podarila aj ďalšia veľká vec, ktorá ho v záchrane posunie o kus vpred. Zakúpili lešenie.

„Áno, máme prvé lešenie na hrad! Vyhrali sme jeden grant a vďaka tomu sme ho kúpili. Využijeme ho na konzerváciu obvodového múru dolného hradu,“ potvrdil pozitívnu správu Rudo Mlích.


Tohtoročné zásahy na hrade plánuje združenie financovať najmä z grantu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom. Ďalej z rôznych výziev súkromných spoločností, ak budú úspešní.

„Radi by sme využili prácu dobrovoľníkov v rámci podnikových teambuildingov, ak bude záujem. Ďakujeme tiež za finančné príspevky, ktoré nám chodia na účet. Dôležitou súčasťou financovania sú 2 % z daní. Ak má niekto záujem nás podporiť a venovať nám svoje dve percentá, formulár nájde na facebookovej stránke Starhrad,“ dodáva riaditeľ združenia.

NEVEDIA SA DOČKAŤ
Aj keď sa na hrade momentálne nepracuje, členovia združenia ho chodia pravidelne kontrolovať. Úbytok na ruine je vraj počas tejto zimy, našťastie, nevýrazný. Dobrovoľníci dúfajú, že to tak aj zostane.

„Na sezónu sa veľmi tešíme. Píšeme si a ak je možnosť, stretávame sa. Chýba nám práca a taktiež naše spoločné stretávky na hrade. Sme výborná partia. Už sa nevieme dočkať, kedy sa pôda vysuší a my budeme môcť začať,“ úprimne priznáva Rudo Mlích.



Foto: archív združenia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod