Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 4°C

Kultúra

Simon Chalk s radosťou prijal pozvanie do Žiliny

Samotní hráči Štátneho komorného orchestra (ŠKO) v Žiline požiadali vedenie, aby sem známeho umelca pozvalo. Huslista a dirigent Simon Chalk mal v Žiline koncert vo februári, kde odzneli rôzne anglické hudobné inšpirácie.

08.04.2013 | 13:38

Ako sa cítite v Žiline?


Veľa som už o Žiline počul prostredníctvom hráčov Štátneho komorného orchestra Žilina, hlavne z nášho prvého stretnutia v roku 2011. Mali sme koncert na Bratislavskom hrade a hráči mi povedali,
že Žilina je veľmi pekné mesto. Tak som tu a môžem len potvrdiť ich slová. Mesto je krásne, mal som možnosť navštíviť aj pár pekných miest v okolí Žiliny, kde ma zobrali moji priatelia z orchestra.

Prečo ste si vybrali na spoluprácu práve ŠKO Žilina?

Bol som pozvaný členmi ŠKO Žilina na základe našej predošlej spolupráce, ktorá bola veľmi príjemná a zábavná. Takže poprosili vedenie orchestra, aby ma sem pozvalo. S radosťou som toto pozvanie prijal a bol som veľmi potešený tým, že hráčom sa naša spolupráca páčila natoľko, že žiadali vedenie orchestra, aby ma sem pozvali. ŠKO je úžasná skupina talentovaných, láskavých
a veľmi ohľaduplných muzikantov a každý dirigent, ktorý má možnosť pred nimi stáť na pódiu, by mohol byť poctený spolupracovať s nimi a v ich meste.

 

Mohli by ste nám, prosím, bližšie predstaviť seba a svoju prácu?


Volám sa Simon Chalk a som dirigent a huslista z mesta Dudley vo Veľkej Británii. Narodil som sa a vyrastal v malom mestečku South Wales a hrať na husle som začal ako 11-ročný. Kvôli štúdiu na Birmingham Conservatoire v roku 1980 som sa presťahoval do Birminghamu a svoju profesionálnu kariéru som začal už roku 1990 ako vedúci The Almira String Quartet, s ktorými som odohral veľmi veľa koncertov, zájazdov a nahrávok. Počas 12 rokov existencie sme mali možnosť hrať v rôznych koncertných sálach vo Veľkej Británii a zúčastnili sme sa mnohých hudobných festivalov. Keď sa spolupráca s Quartetom v roku 2002 skončila, dal som sa na kariéru nezávislého huslistu, často som bol na poste koncertného majstra alebo prvého hráča s rôznymi orchestrami a operami,
zahŕňajúc The Orchestra of the Swan, Mid Wales Opera, The Welsh Chamber Orchestra and The Southern Sinfonia. Bolo to tiež v tom čase, kedy som začal pracovať s takými veľkými umelcami ako Il Divo, Barry Manilow, Chris de Burgh a Johnny Mathis. Vždy bolo mojou túžbou raz dirigovať aj malé orchestre a dirigoval som The Southern Sinfonia, The Midland Sinfonia a the Sinfonia of Birmingham, ale významnejšie bolo pre mňa dirigovanie projektu Il Divo na ich live koncerte 2011, z ktorého je nahraté aj DVD s Royal Philharmonic Concert Orchestra v Koloseu v Londýne. Toto potom viedlo k ďalším predstaveniam s Il Divo, so ŠKO v Bratislave, s Irish Philharmonic v Dubline a potom turné Wicked Game World Tour 2012. To bolo vtedy, keď naša asociácia začala znovu pokračovať v spolupráci so ŠKO Žilina.

 

Čo považujete za svoj najväčší úspech v živote?


Môj najväčší úspech bol pravdepodobne deň, keď som dirigoval v roku 2012 koncerty v Londýne, kde som spolupracoval znovu s Il Divo a BBC Concert Orchestra v dekáde koncertov v Hyde Parku, Central London pred približne 40-tisícovým publikom a v živom vysielaní na BBC rádiu a TV.

 

Ktorú svoju profesiu máte radšej?


Hrám na husle už 35 rokov a stále ma to príliš baví na to, aby som to nechal. Avšak dirigovanie sa teraz stalo hlavnou časťou môjho hudobného života a dáva mi oveľa viac možností, než som si mohol myslieť. Je ťažké povedať, či sa moja kariéra bude uberať dirigentskou cestou, ale nepopieram, že keď pracujem s priateľmi tu v Žiline, vyzerá to, akoby ňou mala byť vždy.

Čo sa vám v našom meste najviac páči?

Veľmi sa mi páčia krásne hory tu v okolí Žiliny a čas tu strávený s mojimi priateľmi. Čo by sa mi nemalo páčiť? <

 

Andrea Súľovská
Snímka archív ŠKO

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod