Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -2°C

Spravodajstvo

Situácia s bezdomovcami v Žiline je zložitá. Nerešpektujú hygienické odporúčania mestských hliadok

Za týždeň Mestská polícia Žilina riešila 134 bezdomovcov, v súvislosti s nimi prijala 62 telefonických oznámení.

23.03.2020 | 10:00

„Kontrolujeme verejné priestranstvá, sady, parky, oddychové zóny, predajne potravín, detské ihriská, športoviská, kontroluje majetok mesta a občanov, objekty, ktoré sú momentálne bez ľudí. Vykonáva asistenciu v diecéznej charite pre ľudí bez domova. Upozorňujeme na nosenie ochranných rúšok a hromadného stretávania občanov. Reagujeme na podnety občanov 24 hodín denne. V noci okrem iných udalostí hliadka zistila jednu otvorenú prevádzku na Národnej ulici a pokúsila sa zachrániť život ležiacemu mužovi na Kysuckej ulici," informovala Mestská polícia Žilina cez sociálne siete.


Situácia okolo ľudí bez domova
V súčasnosti je situácia s bezdomovcami zložitá, okrem toho, že nerešpektujú hygienické odporúčania hliadok na nosenie rúšok a stretávania sa. Vykázané skupiny asociálov sa presúvajú z jednej ulice alebo lavičky na druhú a keďže drvivá väčšina z nich javí známky požitia množstva alkoholu, je veľmi zložitá manipulácia a dialóg s nimi.

„Spred obchodných centier, kde pôsobili a získavali zdroje vo forme milodarov, sa presunuli do iných častí mesta, robia neporiadok a samozrejme občania telefonujú. Všetci si ich všímame, sme teraz doma. Možnosti sú však zo strany MP obmedzené, sloboda pohybu a pobytu je zaručená Ústavou SR. Obmedzené základné práva a slobody môže vyhlásiť vláda, alebo iným spôsobom podľa ústavy, pokiaľ by to bolo nevyhnutné pre bezpečnosť štátu. Operačné stredisko MP v týchto dňoch prijíma množstvo telefonátov od nervóznych občanov, aby MP s nimi niečo urobila a my sa snažíme vysvetľovať, čo môžeme v danej situácii urobiť. Pred niekoľkými dňami sa vyplácali sociálne dávky, kde sme asistovali pri ich preberaní pred poštou. Irónia je v tom, že dávky v drvivej väčšine premenili nie na jedlo, ale na alkohol. K týmto ľudom sú často volaní zdravotníci. Sankcie sú nevymožiteľné," dodáva Mestská polícia Žilina.

Z najčastejších podnetov vyberáme:
„Na ceste leží muž, pravdepodobne opitý bezdomovec.“
„Opitý asociál leží v podchode.“
„Na lavičke leží bezdomovec, ľudia si nemajú kde sadnúť.“
„Bezdomovci robia krik, bordel, pľujú na zem, ako to, že nemajú rúška.“
„Bezdomovci popíjajú a močia okolo stánku, okolo lavičiek.“
„Na autobusovej zastávke spia dvaja bezdomovci, ľudia si nemajú ráno kde sadnúť.“
„Bezdomovci pijú na verejnosti alkohol ,obťažujú okoloidúcich a požadujú peniaze na alkohol.“
„Bezdomovec otravuje pred kostolom ľudí, akože im predáva Nota Bene.“
„Pri potravinách sa nachádza opustená búda, do ktorej sa nasťahovali bezdomovci., začínajú tam robiť neporiadok.“
„Pred potravinami CBA je opitá skupina bezdomovcov, požívajú tam alkohol a sú vulgárni.“


Ulica A. Bernoláka – oznamovateľ nahlásil fyzický konflikt. Na mieste bolo zistené, že trojica asociálov sa dostala do sporu s posádkou dodávky. Potýčka sa zaobišla bez zranení, na mieste zostala sekera, ktorou sa údajne jeden z posádky vozidla vyhrážal uvedenej trojici a následne z miesta vozidlom odišli. Na miesto sa po chvíli dostavili aj hliadky štátnej polície.

Ulica R. Zaymusa - prijaté dva telefonické oznamy ohľadom pohybu osoby, ktorá si pľuje na ruky a okolo seba. Hliadkou na mieste zistený muž zo Žiliny – bezdomovec, ktorý po dôraznom pohovore miesto opustil.

Námestie A. Hlinku – prijatý telefonický oznam zamestnankyne verejných WC ohľadom muža, ktorý sa zamkol v jednej z kabínok a odmieta opustiť priestory. Na mieste bol zistený asociál zo Žiliny, ktorý bol z uvedených priestorov vykázaný.

„Aj touto cestou chceme upozorniť občanov na skutočnosť, že ak chcú bezdomovcom pomôcť tým, že im dajú finančné prostriedky, nepomôžu im. Naopak situáciu len zhoršujú, pretože peniaze použijú na nákup alkoholických nápojov," vystríhajú z mestskej polície.

Autor: - r -

Foto: MP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod