Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 2°C

Spravodajstvo

Skvelé rady do záhrady: Ako odľahčiť našu ťažkú pôdu

Hlina, pôda, zemina či substrát, nie je len držiak na rastliny, do ktorého niekedy niečo pichneme a inokedy zas vytrhneme. Odborník Ivan Kuric hovorí, že v pôde sa to totiž hemží  aspoň takým životom ako na povrchu. Čajová lyžička kvalitného substrátu vraj obsahuje bilión baktérií, milión plesní a desaťtisíc améb.

03.07.2022 | 12:28

Piesčitá versus ílovitá

Na lyžičke ale ešte ostáva dosť mesta pre humus, piesok, vzduch, vodu, usadeniny.... Získali sme záhradu, teda pôdu, a chceme, aby naplno rodila. Najprv je vhodné overiť si testami a rozborom jej kvalitu, úrodnosť a tú upraviť podľa nášho pestovateľského zámeru. Meliorácia je zlepšovanie úrodnosti pôdy. V prvom kroku upravujeme jej vlastnosti, nastavujeme vhodný pomer ílu, zrnitých pieskovitých častí, humusu, pH pôdy. Pri druhom  zlepšujeme úrodnosť pôdy hnojením. Melioračná úprava zrnitosti pôdy principiálne spočíva v primiešaní materiálu s opačnými vlastnosťami, aké v nej nežiaduco prevládajú. Ťažkú ílovitú pôdu vyľahčujeme hrubším zrnitým materiálom (pieskom) a do veľmi ľahkej pieskovitej pôdy zasa pridáme ílovitú zeminu.

Ako pôde pomôžeme

V podmienkach žilinského regiónu a Kysúc zápasíme s ťažkou ílovitou pôdou. Ak chceme dosiahnuť dobré výsledky pri pestovaní, môžeme ju upraviť. Budeme na to potrebovať ílovitú hlinu zo záhrady (40% z pripravovaného objemu), hrubý nevyzretý kompost 20 %, vyzretý kompost 20 % a riečny piesok 20%. Ílovitá zem je to, čo chceme zlepšiť a tvorí nosný základ budúcej úrodnej pôdy.

Naša ílovitá zem

Nevyzretý kompost je prevzdušňovač pôdy a budúca výživa rastlín, vytvára pórovitú štruktúru, čím zabezpečuje miesto pre vzduch potrebný pre činnosť pôdnych organizmov.


 

Nevyzretý kompost

Vyzretý kompost je nositeľom výživy pre rastliny.


 

Vyzretý kompost

Riečny piesok pôsobí ako drvič ťažkého ílu. Jeho zrnká budú na seba viazať menšie častice ílu, a tým zabraňovať jeho zhlukovaniu do jedného nepriepustného celku.


 

Riečny piesok

Takáto zmes je zárukou úrodnej pôdy. Dokonalým premiešaním zmesi dosiahneme hrubú štruktúru, ktorá sa bude meniť na prachovitú štruktúru pôdy. Do takejto hrubej štruktúry môžeme zasadiť len priesady hlúbovej a plodovej zeleniny, koreňovú a ostanú zeleninu budeme môcť zasadiť až ďalšie vegetačné obdobie. Štyri vedierka a sme opäť bližšie ku kvalitnej pôde.


 

OVOCNÁ ZÁHRADA v JÚNI

V ovocnej záhrade by sme v tomto období mali mať dokončenú prebierku plodov na jadrovinách (písali sme o tom v minulom čísle) a venovať pozornosť aj ochrane. Naďalej pokračovať v boji proti voškám a zvýšiť pozornosť proti ďalšiemu škodcovi na jabloniach a to obaľovačovi jablčnému (1. generácia). Na ochranu možno požiť ekologický prípravok Lepinox Plus, z chemických prípravkov možno použiť tie miernejšie a to Spintor a Mospilan 20SP, z radikálnejších (ale razantnejších)  Karate Zeon 5 CS alebo Sanium Ultra.

Ak sme na orechoch zistili pôaobenie vážneho škodcu vrtivky orechovej, môžeme z ekologických prípravkov použiť  žlté lepové sférické lapače podobne ako pri vrtuli čerešňovej alebo prípravok Bora vo forme zálievky s následným plytkým zapracovaním. Po tejto zálievke možno plochu prekryť netkanou textíliou, aby sa nemohli vyrojiť dospelé jedince.

Následky pôsobenia vrtivky orechovej


Pri nedobrých skúsenostiach s chrastavitosťou broskýň môžeme použiť systémovo pôsobiaci fugicíd Signum, ktorý bude eliminovať pôsobenie klasterosporiózy broskýň (dierkovitosť listov), ak sa strieda daždivé počasie so slnečným (tak ako doteraz u nás).  

ZELENINOVÁ ZÁHRADA V JÚNI

Naďalej venujeme pozornosť chorobám rajčiakov a uhoriek, najmä všetkým plesniam (použitím 2. postreku z balíčka Zdravá uhorka a Zdravý rajčiak)

Pleseň uhorková – najvážnejšia choroba uhoriek

Fytoftora rajčiakov

Na paprike sa môžu prejavovať príznaky pôsobenia vošiek, ktoré škodia nielen cicaním rastlín ale i prenášaním pôvodcov vírusových chorôb. Z ekologických prostriedkov odporúčame Bor Oil, Ferrum Oil a Floravita Citro, z chemických prípravkov možno použiť Mospilan 20 SP a Sanium Systém.

Príznaky vošiek na paprike  



Takto by to malo vyzerať


Pozornosť by sme mali venovať aj tvarom listov papriky. Ak objavíme na koncoch listov deformácie a neskoršie aj zhnednutie a skôrkovatenie, máme pravdepodobne prítomné roztočce, ktoré sa usadzujú na spodnej strane listov a ťažko ich môžeme pozorovať (sú miniatúrne). Z prípravkov odporúčam najskôr tie ekologické podobne ako pri voškách, z chemických prípravkov je to Nissorun 10 WP a Vertimec 018 EC.

V okrasná záhrada v júni

Pozornosť venujeme kvitnúcim rastlinám, pravidelne zavlažujeme, prihnojujeme, odstraňujeme burinu.

Trpezlivosť a starostlivosť ruže prináša


 

 

V ďalšom čísle sa budeme venovať výžive a hnojeniu rastlín,  vysvetlíme si základne princípy používania hnojív a venovať sa budeme aj ďalším opatreniam v záhrade.

Autorka: Iveta Frolková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod