Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -6°C

Spravodajstvo

Skvelé rady do záhrady: Pôdu nezhutňovať, ale prevzdušňovať

Pôdne druhy ovplyvniť môžeme. Ľudia nevedomky robia opakovane niekoľko rokov tie  isté chyby.  Škodia jej tým, že ju zhutňujú, že po nej šliapu, zle obrábajú, používajú nesprávne náradia a techniky.

25.06.2022 | 12:51

Táto problematika odpadá u vyvýšených záhonov (o nich tiež budeme v budúcnosti hovoriť). Dážď a slnko ílovitú pôdu ešte viac zhutnia a urobia  z nej nepriepustnú platňu.  Pokiaľ je pôda viac ílovitá, po daždi sa z nej stane  pôdny prísušok a musíme ju rozrušovať. Pri piesčitej pôde zrnká takémuto zliatiu zabraňujú.

 


 

Základom pôdy je vzduch a voda – to je až polovica zloženia, druhú tvoria minerálna a organická časť. Ak vzduch vytlačí minerálna časť, pôdne mikroorganizmy nemôžu existovať a rozkladať organickú hmotu užitočným spôsobom.  Dochádza len k hnilobnému procesu. Vzduch do pôdy dostaneme prekyprovaním. Voda a výživa tvoria výživový roztok, pretože rastlina živiny dokáže prijať len prostredníctvom vody. Minerálnu časť môžeme ovplyvniť. Pôda sa skladá z pôdnych častíc. Podľa ich veľkostí sa delia do 5 skupín. Pre pestovateľa sú dôležité íl, prach, piesok, štrk a kameň sú nežiaduce. Najväčší efekt má piesočnato-hlinitá pôda. 7 percent íl, 50 percent prach (hlina) a 43 piesok, dosiahneme optimálne zloženie pôdy. Tú máme aj u nás.


V záhrade je obdobie ochrany

Všetko rastie, kvitne, pučí a na vrchole je aj činnosť škodcov. Teplo a dážď tomu nahrávajú. A ani prvé ochranné úkony sú zväčša nedostačujúce.

Vrtuľa čerešňová –spolu s vytvárajúcimi sa plodmi čerešne začína svoju deštrukčnú činnosť aj tento škodca. V tomto čase treba do koruny stromu umiestniť sférické žlté lapače. Do stredne veľkého stromu 3-4 kusy.


Piliarka slivková – rovnako treba v tomto čase ochrániť aj slivky. Umiestňujeme na konáre biele lapače.



Vošky na ovocných drevinách - pokiaľ je škodcov priveľa, použijeme postrek Nova Ferm Orion. Tvrdá chémia je až na konci zoznamu. Najjemnejší z nej je Mospilan. Ak postriekame stromy proti voškám, pri jabloniach a hruškách zasahujeme aj proti prvej generácii obaľovača jablčného.

Prebierka plodov broskyne – zhluk viacerých plodov pri dozrievaní konár nezvládne udržať, preto musíme urobiť prebierku. Najkrajšia broskyňa bude tá, ktorá rastie na báze, ostatné preriedime tak, aby si navzájom netienili, boli od seba minimálne 10, najlepšie až cm.

 




Ríbezle, egreše  treba prihnojovať , začína dozrievať drobné ovocie. Používame špecializované hnojivá typu Roko humín. Nie však vhodný na čučoriedy a brusnice, k nim potrebujeme nižšie pH a na ne určené hnojivá. Na štandardné ovocie používame Krystalon plod a kvet. Doteraz sme používali Krystalon start. Postupne  zo zloženia hnojív ubúda dusík. Krystalon jeseň už dusík nemá vôbec. Zavlažovanie je v období sucha nevyhnutné. Pokiaľ vidíme, že je okolo stromu pôda vysušená, musíme ju zalievať.

Záhradkárske triky

Prihnojovanie – napríklad na kartóny položíme pokosenú trávu. Kartóny milujú dážďovky, veľkí kamaráti záhradkára, lebo mu prevzdušňujú pôdu. Tráva sa rozkladá, dážďovky jej pomáhajú a vyrábajú aj hnojivo. V takejto tráve nie sú ale stopové prvky, tak okrem tohto prírodného hnojiva na doplnenie výživy rastlín použijeme napríklad Boroil alebo Ferumoil, ktoré zároveň pôsobia aj ako ochranný prostriedok. Ak sa objavujú žlté listy, znamená to, že sme vápnikom vytlačili železo, takže musíme pridať železité hnojivá, najlepšie na list, odtiaľ je prísun živín najrýchlejší.

Ak ste ešte cesnakové výhonky nevylámali, nevyhadzujte ich. Môžete si z nich vyrobiť vynikajúce pesto. Rozmixujte ich, pridajte ¾ deci olivového oleja na 100g výhonkov a mokka lyžičku soli. V pohároch vydrží dlho. Alebo ich nakrájajte na tyčinky a zavarte v náleve na kyslé uhorky.

Cibuľa a cesnak – neznášajú, ak ich teraz začnete odburiňovať. Nechajte ich prosperovať pokojne aj v zarastených záhonoch.     


                      

Opätovné vysádzanie – môžeme v tomto čase opätovne vysádzať šalát. Spoľahlivejší je ľadový, ale v tomto čase určite uspejete s rímskym šalátom. Teraz je na to dobrý čas, rovnako aj na čínsku kapustu.


Uhorky už majú pravé lístky, treba im pripraviť oporu. Je najvyšší čas na prvý postrek. Na záhone nesmie byť burina.

Paradajky ešte stále potrebujú vyštipovať výhonky z pazúch listov. Zbytočne odoberajú rastline silu, ktorá by mala smerovať do plodov.

 


 

 

Nabudúce si povieme ako vylepšovať pôdu, aby ste mali úrodu podľa predstáv. A opäť popíšeme aj praktické práce v záhrade, aktuálne pre toto obdobie.

Autorka: Iveta Frolková, snímky autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod