Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

Služobné psy v akcii: Colné kontroly odhalili drogy v autách i vo vlaku

Žilinskí colníci zaistili v ostatnom čase drogy nielen v aute s českou posádkou na Kysuciach, ale aj pri domových prehliadkach v Žilinskom okrese i vo vlaku. Šlo nielen o rastlinnú sušinu.

21.10.2019 | 09:53

Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Žilina vykonali počas tohto roka už stovky kontrol zameraných na prepravovaný tovar, pri ktorých použili aj služobných psov. Prezerali osobné aj nákladné vozidlá, autobusy, vlaky a tiež balíky na pošte s cieľom zistiť či sa dodržiavajú colné a daňové predpisy. V 10 prípadoch našli aj omamné a psychotropné látky. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.


Ako uviedla Chríbiková, medzi nezákonným tovarom, ktorý odhalili príslušníci finančnej správy z CÚ Žilina so služobnými psami pri colných kontrolách, boli aj drogy nájdené v osobných autách a vo vlaku. Ostatný záchyt sa podľa nej udial na Kysuciach, keď službukonajúca hliadka kontrolovala vozidlo s českou posádkou. "Na mieste prítomné osoby tvrdili, že neprevážajú žiaden tovar podliehajúci colnému dohľadu ani daňovému dozoru. Pôsobili nervózne a preto príslušníci finančnej správy nadobudli podozrenie, že sa vo vozidle môže takýto tovar nachádzať. Do prehliadky zapojili služobného psa, ktorý vyňuchal v priestore za vodičom aj vedľa neho kryštalické látky rôznych rozmerov aj tvarov a vrecúško so sušenou zelenou rastlinou. Spolu so striekačkami a digitálnymi váhami ich mali uložené v dvoch náprsných taškách. Vodič vtedy uviedol, že ide o marihuanu a pervitín," poznamenala Chríbiková.
Ako ďalej dodala hovorkyňa CÚ, pri inej kontrole sa člen posádky zastaveného osobného vozidla pokúsil odhodiť injekčnú striekačku a igelitové vrecúška s bielou kryštalickou látkou do smetného koša, ktorý sa nachádzal v blízkosti odparkovaného auta. "Následne sa dal na útek, ale príslušníci finančnej správy ho dobehli. Ďalšie omamné látky odhalili psovodi so služobnými psami pri domových prehliadkach v Žiline, Bytči a Brodne, ku ktorým boli privolaní. Bielu kryštalickú látku zacítil pes v plechovej škatuli, v guličke ukrytej v lyžiarskych rukaviciach a sušenú rastlinu zase v kvetináči. Prípadmi sa už zaoberajú príslušníci PZ SR," uzavrela Chríbiková.

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod