Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -2°C

Šport

Smelé vízie futsalovej Žiliny: Do dvoch rokov by sme nemali mať konkurenciu

Športový domino efekt posledných dní postihol aj futsal. Ligové súťaže sa predčasne ukončili, pričom futsalisti MŠK Žilina mali túto sezónu ambície prepracovať sa do vytúženého finále. Aktuálny ročník i súčasnú situáciu sme hodnotili s oporou tímu i viacnásobným slovenským reprezentantom Marekom Belaníkom.

11.04.2020 | 15:33

Ako sa vyrovnáte v klube s aktuálnou situáciou? Podobne ako v ostatných športoch ste skončili pred vrcholom sezóny.

Bohužiaľ, chceli sme sa dostať do finále s Lučencom. Situácia sa každým dňom mení a sponzori budú určite šetriť, z čoho si vieme uvedomiť, že do športu sa bude ťažko zháňať každé euro. To sa dotýka kvality hráčov, ligy a nikto vôbec nevie či nová sezóna začne bez obmedzení.

Odohrali ste prvú kompletnú sezónu v žltozelenom drese. Bola to pre vás dobrá skúsenosť ako už ostrieľaného hráča?

Podmienky išli rapídne hore, prišli noví hráči i tréner. Tréningy boli na vysokej úrovni a to sa prejavovalo na výsledkoch. Skončili sme druhí po základnej časti, dosť divákov chodilo na zápasy a pre mňa osobne to bol krásny pocit hrať celú sezónu doma.

Najviac vás mrzí, že nezažijete tento rok atmosféru finálových duelov o titul majstra Slovenska?

Brúsili sme si zuby na finále. Očakávali sme ťažké zápasy s Prievidzou i potom s Banskou Bystricou v prípadnom semifinále. Finále proti Lučencu by bola paráda, niektorí chalani by hrali prvýkrát o titul a tieto zápasy sú úplne o niečom inom ako základná časť.

Vy máte v zbierke slovenský titul so Slovanom Bratislava, kedy príde ten ďalší s MŠK Žilina?

Tam som získal titul na tretíkrát, dvakrát som prehral vo finále. Žilina je moja srdcovka, som doma a verím, že mám dáke sezóny pred sebou a ten titul pre naše farby vybojujeme.

Je možné, aby Žilina prevzala pomyselné žezlo úspechov po ére bratislavského Slovmaticu?

Čisto po športovej časti je v Žiline obrovský potenciál. Mladí chalani môžu hrať ešte 15 rokov futsal spolu pokope a tvoriť gro ako napríklad Slovmatic vo svojich hviezdnych časoch. Ak by sa udržal tím ďalšie dva roky, tak na Slovensku by sme nemali mať konkurenciu. Tiež za predpokladu, že sa nenájde súper, ktorý nakúpi kvalitných legionárov. Pre Slovensko je cesta omladiť ligu, potrebujeme kvalitnú juniorskú ligu, pretože stará garnitúra Slovmaticu pomaly končí a potom je tam veľká diera.


 

Vnímali ste pozitívne podporu divákov počas celej sezóny?

Na derby proti Makroteamu chodilo okolo 200 fanúšikov. Predsa len na to prípadné finále by sa hala solídne zaplnila. V Žiline je futsal obľúbený šport, je tu široká základňa v mestských ligách a svoje miesto v meste má. Podľa mňa budú po tejto kríze ľudia ešte viac hladní po športe a budú si hľadať cestu na športoviská.

Ako sa vás dotkla aktuálna situácia v kontexte finančných odmien? Predsa ste súčasťou klubu MŠK Žilina...

Môžem hovoriť iba za seba. Ja som šiel platovo na 60 percent a ďalších 40 percent by mi mali doplatiť v budúcnosti, teda nemal by som byť o nič ukrátený. Prakticky sme sezónu už ukončili, teda peniaze od apríla pochopiteľne nemáme.

Hrozí od novej sezóny, že futsal bude čisto amatérsky šport?

Po pravde aj túto sezónu hrala väčšina tímov zadarmo pre dobrý pocit. U nás sme niečo mali a dúfam, že sa dokáže niečo vybaviť aj do nasledujúcej sezóny. Myslím si, že z ligy sa vytratia legionári a nebudú tu Brazílčania, čo by mohlo pomôcť mladým hráčom, aby pravidelne nastupovali.  V klube sme realisti, vidíme škrty vo futbale, tak je nám jasné, že prídu aj vo futsale. Uvidíme, do akej miery ovplyvnia náš tím.

Nemáte z toho mierne obavy?

Som štátny policajt, tento rytmus poznám dobre aj z tejto sezóny. Služby som si na tréningy nemenil, no chcel som byť na každom majstrovskom zápase. Živí ma práca, tam je moja priorita a potom až futsal. Myslím si, že nielen u mňa to nebude rapídne zmena.

Bude najbližší súťažný ročník na Slovensku s minimálne rovnakým počtom účastníkov? Teraz má najvyššia liga 8 tímov.

Ideálne by bolo, aby sa vrátili Košice či Bratislava a bolo opäť v lige 10 mužstiev. Futsal je malý šport, kde sponzori až tak výrazne nechcú dávať peniaze. Možno budeme nakoniec radi, ak budeme mať 6 účastníkov.

Ako trávite toto obdobie? Nemáte z toho už depresiu?

Práce mám vyše hlavy, každú chvíľu nás policajtov sťahujú do služby. Avšak začal som tieto dni pravidelne behávať, čo cítim na váhe a len škoda, že to nemôžem využiť vo futsale. Teda aspoň to snáď využijem v práci.

Autor: - r -

Foto: archív M.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod