Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 5°C

Z regiónu

Smutná správa z Malej Fatry: Pod Veľkým Kriváňom zahynul nemecký turista

V deň Spomienky na obete Malej Fatry zahynul pod Veľkým Kriváňom 52-ročný turista z Nemecka. Aj napriek rýchlemu zásahu Horskej záchrannej služby sa ho už nepodarilo zachrániť.

21.10.2019 | 08:40

Prostredníctvom žilinskej tiesňovej linky 155 bolo v nedeľu 20. októbra HZS oznámené, že na turistickom chodníku smerujúcom od Veľkého Kriváňa smerom na Pekelník sa nachádza turista, ktorý pociťuje silné bolesti na hrudníku. Išlo o 52-ročného muža z Nemecka.

„Muž v krátkom čase od nahlásenia udalosti skolaboval a bolo nevyhnutné zahájenie KPR. Na mieste začali s oživovaním náhodní turisti. Okrem horských záchranárov bola o súčinnosť požiadaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej služby zo Žiliny. Tá však pre silný nárazový vietor nemohla vzlietnuť. Do záchrannej akcie odišli dvaja profesionálni a dvaja dobrovoľní zmluvní záchranári HZS, z toho jeden lekár. Pacienta sa na mieste pokúšali priviesť k životu za pomoci defibrilátora aj poskytnutej intravenóznej liečbe a intubácii. Napriek snahe všetkých zúčastnených turista výlet neprežil. Telo nebohého bolo po nabalení transportované lanovou dráhou Chleb a následne terénnym vozidlom HZS ku domu HZS v Štefanovej, kde ho záchranári odovzdali privolaným príslušníkom PZ. Za mimoriadne spustenie lanovej dráhy sa chceme touto cestou poďakovať prevádzkovateľovi," uviedla HZS na svojej stránke. 

Autor: - r -

Foto: HZS

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod