Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Spravodajstvo

Sódkovkáreň už miestnych nestraší, zbúrali ju!

Hrôzostrašná budova, v ktorej kedysi plnili sódovky, je už na Hlinách VI minulosťou. Minulý mesiac ju zrovnali so zemou. Miestni by tu radi uvítali parkovisko, čo na to majiteľ?

23.09.2013 | 13:12

ŽILINA. O bývalej sódovkárni na Bajzovej ulici na sídlisku Hliny VI sme už v Žilinskom večerníku písali viackrát. Na jej havarijný stav nás upozornili obyvatelia, ktorí tu žijú. Báli sa o svoje zdravie, bolo totiž len otázkou času, kedy sa zosype. Združovali sa tu aj bezdomovci a z budovy sa časom stalo smetisko.


Miestni žiadali stavbu zbúrať, dlho sa však nevedeli dopátrať k informácii, kto je jej majiteľom. Niekoľko rokov ním bola Slovenská republika, koncom minulého roka prešla do vlastníctva Žilinského samosprávneho kraja. Ten v marci tohto roka prisľúbil, že budovu zdemoluje, akonáhle príslušný stavebný úrad potvrdí jeho žiadosť na odstránenie stavby. Boli úspešní, ťažké stavebné stroje prišli na sídlisko minulý mesiac. „Práce na likvidácii prebiehali v mesiaci august. Odpad bol zlikvidovaný v zmysle zákona,“ informuje hovorkyňa Hana Danová.




S konaním majiteľa sú spokojní aj obyvatelia sídliska. Zo srdca im odpadol veľký kameň a aj pohľad z okna je už o niečo krajší. „Konečne sme sa dočkali a sme všetci veľmi radi, že sódkovkáreň zbúrali. Sme spokojní aj s prácou firmy, ktorá likvidáciu realizovala. Robili to veľmi ohľaduplne a pekne to tam vyčistili,“ hovorí obyvateľka Oľga Hunčíková, ktorá nás na problém pred rokom upozornila.


Vyčistenú plochu plánuje župa oplotiť a začleniť do areálu neďalekého gymnázia a spojenej školy. Miestni by však privítali, ak by im na tomto mieste vybudovali parkovisko. „Súhlasia s tým všetci obyvatelia, už sme sa s týmto návrhom obrátili aj na ŽSK,“ hovorí Oľga Hunčíková.


Tejto myšlienke sa súčasný majiteľ nebráni, nie je však oprávnený o tomto rozhodovať. „Kompetenciou župy nie je budovanie parkovísk pri obytných domoch, táto kompetencia spadá pod miestnu samosprávu. V prípade, ak mesto prejaví na základe požiadavky občanov záujem o realizáciu parkovísk, môžeme s mestom na túto tému rokovať,“ reaguje Hana Danová.


Ako nám uviedol hovorca mesta Pavol Čorba, mesto v súčasnosti neeviduje žiadny takýto podnet, ale v prípade jeho doručenia občanmi sa budú ním zaoberať.

Michala Stehlíková
Snímka autorka

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod