Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Z regiónu

Srdce zo železa nemá len na Valentína

Kovové srdce nad Dolným Hričovom je dielom Romana Družkovského.  Na pozadí krásnych výhľadov sa  pri ňom zvečňujú turisti i zaľúbené páry. S ich návštevou  autor počítal, preto ho lemuje aj rám, na ktorý sa môžu vešať zámky lásky. S manželkou Elenou tam tiež majú ten svoj.

15.02.2023 | 16:22

Pre peknú spomienku

Chodili sem často na prechádzky. „Sú tu veľmi pekné výhľady, pokoj, a tak mi napadlo, že také srdce by sa sem hodilo. Inšpirovali ma aj iné miesta, kde som sa s podobným nápadom stretol,“ odpovedá na našu otázku, prečo sa rozhodol takéto srdce urobiť. „A možno som ho robil aj pre manželku,“ dodáva skromne a potichu. „Som rád, že nám v ústrety vyšla obec aj miestny urbár. Vždy sa tešíme, keď  pri srdci vidíme postávať  a fotiť sa ľudí, manželka im na mňa občas aj prezradí, že som ho „spáchal“ ja. Má aj lavičku, takže ľudia si pri fotení vymýšľajú rôzne pózy a ostane im pekná spomienka na výlet i na našu obec.“  


 

Čisto ručná práca

V jeho blízkosti je aj obria lavička, takže, ľudia sem chodia aj za peknými zábermi. Srdce stojí v dolnohričovskom chotári  rok a pol. Keď sa na sociálnych sieťach rozšírilo, že je v blízkosti Žiliny takáto atrakcia, musela občas zasiahnuť aj polícia, aby porobila poriadky, pretože vodiči stávali na blízkej autobusovej zastávke. Roman Družkovský je vyučený zámočník, takže robota s kovom a železom je mu dôverne známa. Šesťdesiatkilové srdce vyrábal približne týždeň. Joklovinu ohýbal ručne, žiadnym strojom či ohýbačkou. Polovice sú navlas rovnaké, len v strede sú zozvárané, na to už potreboval techniku. Vyrobil aj antikorové srdce na detské ihrisko, kde deti zbierajú plastové uzávery z PET fliaš.

Pre zdravé srdce

Roman s Elenou sú veľmi činorodý pár. Okrem vzájomnej lásky ich spája aj láska k prírode a ochotníckemu divadlu, obaja hrajú v dolnohričovskom súbore.  Romanovi sa však Elenu nepodarilo nahovoriť na otužovanie, ktorého je on veľký fanúšik. Tento rok oslávia 30 rokov sobáša a v deň výročia ich kroky nepochybne povedú aj k spomínanému srdcu. Zámky lásky s priateľkami na ňom majú dokonca už aj ich dvaja synovia – 29-ročný Jakub a 24-ročný Juraj.  Takmer identické srdce ako je na lúkach nad Hričovom vyrobil Roman Družkovský aj do Čadce. Tam je však na rovinke, blízko cesty. Kým vyše kilometra vyšliapete do kopca k  tomu hričovskému srdcu, urobíte voľačo aj pre zdravie toho svojho. Cesta k nemu vedie neďaleko autobusovej zastávky oproti  križovatke, z ktorej sa odbočuje do Dolného Hričova.  Tam už vás nasmeruje tabuľa.  

 

 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod