Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| 0°C

Spravodajstvo

Stánky na Bulvári pobúrili ľudí

Na začiatku Bulváru sa minulý týždeň objavili predajné stánky s tovarom. Na podľa mnohých neželenú aktivitu upozornili mestskí poslanci.

14.10.2020 | 18:49

Stánky rozložili na súkromnom pozemku počas uplynulého týždňa. Okrem toho sa ale na Bulvári stalo aj niečo iné. „Prišiel bager, strhol trávnik hlava-nehlava a nechal tam to, čo vidíte na fotografiách. Inšpekcia vec vyhodnotila tak, že je to mimo ich kompetencie a podnet odstúpila mestu a stavebnému úradu. Dnes nám kolega Igor Habánik poslal nahnevaný fotografiu, čo majú znamenať tie stánky s čínskym tovarom priamo na Bulvári. Sám neviem, pretože na Bulvári nie je zriadené trhové miesto na ambulantný predaj, ktorý predajca potrebuje aj na súkromnom pozemku. Požiadali sme teda mestskú políciu o preverenie,“ informoval mestský poslanec Marek Richter.

„Niekto môže argumentovať, že predsa len ide o súkromný pozemok, tak si vlastník môže robiť, čo chce. Áno, pozemok je súkromný, ale aj tak tam platia pravidlá. Tento pozemok sa mesto niekoľkokrát snažilo získať. Vlastník však navrhnutú cenu mesta neakceptoval, a tak tam máme toto. Verím, že nie navždy,“ doplnil poslanec.

 

Nelegálny predaj

Netrvalo to dlho a stánky z pozemku zmizli. Mestská polícia, ktorú na to upozornili, všetko zdokumentovala a skonštatovala porušenie všeobecne záväzného nariadenia. „Spísala zápisnicu a postúpila to právnemu oddeleniu. Vyzerá to tak, že predajca po ich opätovnej návšteve pochopil, že naozaj ťahá za kratší koniec, a tak zbalil záclony a šiatre,“ skonštatoval Marek Richter. Pozemok vlastní spoločnosť cda consulting group, ktorú sme oslovili a adresovali jej niekoľko otázok. Do uzávierky neodpovedala.

 

Žilinská radnica pred časom oznámila, že Bulvár plánuje revitalizovať. Vyhľadávaná časť mesta totiž dlhodobo nie je v stave, ktorý by si zaslúžila.

 

„Mesto dalo spracovať územný plán zóny, ktorý do budúcnosti jasne definuje, čo sa na Bulvári z pohľadu výstavby a architektúry bude a nebude môcť robiť. Schválili sme ho ešte v júni minulého roka. Zároveň sa medzičasom spracovali urbanistické štúdie, ktoré koncepčne vyriešili celé územie Hlín I – IV, kde Bulvár patrí. Minulý mesiac bol vyhlásený urbanisticko-krajinársko-architektonický súťažný dialóg a do 26. októbra mesto prijíma žiadosti o účasť architektov v súťaži. Následný proces by mal na konci vygenerovať víťazný návrh, ktorý má mesto ambíciu realizovať do roku 2022,“ uviedol mestský poslanec.

 

Radnica plánuje revitalizovať Bulvár v dvoch etapách. Prvá zahŕňa časť od knižnice po Fándlyho ulicu a druhá „starý“ Bulvár od Fándlyho ulice k Auparku. Práve druhá etapa sa podľa vedenia zrejme pre súkromníkov skomplikuje.

Foto: archív autorky

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod