Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Zaujalo nás

Stará sa o kaplnky a kríže, na ktoré sa zabudlo, FOTO

V období Dušičiek sa ľudia zvyknú schádzať nielen na cintorínoch, ale aj na miestach, kde môžu meditovať v tichej modlitbe a spomínať na svojich zosnulých. Veľmi navštevovanou je napríklad kaplnka v Mojšovej Lúčke, o ktorú sa stará Jozef Bittó so svojou rodinou. Spoločne zveľaďujú aj priestor pri nemocnici a na Šibeniciach.

02.11.2019 | 13:30

O Jozefovi Bittóovi sme v Žilinskom večerníku písali minulý rok na Vianoce. Na ulici pred svojím domom postavil drevený betlehem, aby urobil radosť okoloidúcim. Je o ňom známe, že sa stará aj o tristo rokov starú kaplnku v Mojšovej Lúčke, ktorú s ďalšími dvomi dobrovoľníkmi v roku 2006 svojpomocne zrekonštruovali a neskôr pri nej vybudovali aj krížovú cestu.

Dnes toto miesto slúži nielen na duchovné rozjímanie veriacich, ale svojím zjavom púta pozornosť aj návštevníkov Vodného diela Žilina. „Som veľmi rád, že sa tam ľudia zastavujú. Je ich naozaj veľa. Nedávno tam jedna pani doniesla sošku Panny Márie. Máme ich už plný oltár,“ konštatuje s úsmevom na tvári Jozef Bittó.

Pri opravenej kaplnke v Mojšovej Lúčke postavili aj krížovú cestu a golgotu.

ROKY ODDANÝ
Okrem kaplnky v Mojšovej Lúčke sa pán Jozef stará aj o dva kríže na území mesta, a to na Šibeniciach a pri žilinskej nemocnici. „O kríž pri nemocnici sa starám už možno dvadsať rokov. Pamätám si ho ešte ako malý chlapec. Pôvodne tam bol drevený kríž. Keď som raz išiel okolo a videl, že Ježiš Kristus visí už len na jednej ruke, dal som tam zhotoviť kovový kríž, ktorý urobil pán Hoferica. Pred troma rokmi som mal nutkanie toto miesto vynoviť. Pôvodný kríž sme vymenili za väčší a doplnili sme tam aj anjelov. Sú tam aj tri stromy, ktoré podľa mňa symbolizujú tri najsilnejšie svetové cirkvi – židovskú, kresťanskú a moslimskú. Možno aj ten, kto tam stromy v minulosti vysadil, zmýšľal rovnako,“ zaujímavo rozpráva Jozef Bittó.

Drevený kríž s typickými symbolmi pána Jozefa – anjeli a ovečky môžeme spozorovať aj na Šibeniciach, pri odbočke na ceste z Martina do Žiliny, smerom na Vodné dielo Žilina alebo Celulózku.


„Neviem o tom, že by tam bol v minulosti kríž. Pamätám si len kosák. Myslím si však, že tu predtým niečo bolo, lebo ako som čítal, na Šibeniciach kedysi popravovali ľudí. Pred štyrmi rokmi sme tam osadili krásny nový veľký kríž s Ježišom Kristom a anjelmi. Sú tam aj sviečky, ktoré môže ktokoľvek, kto ide okolo, zapáliť. Nedávno sme tam aj pri nemocnici namontovali solárne svietidlá, aby oba kríže boli za tmy osvetlené a viditeľné,“ dodáva Jozef Bittó.

Kríž na Šibeniciach s typickými symblomi pána Jozefa - ovečky a anjeli.


Žiaľ, ani takýmto miestam sa nevyhýbajú vandali a zlodeji. „Niekedy sa stretávame s tým, že to ľudia ničia. Napríklad sa nám stalo, že niekto ukradol ovečky. Nerozumiem prečo... Či sa ten človek cíti šťastný... Keď dokáže niekto kradnúť zo svätého miesta, podľa mňa je schopný čohokoľvek. Komu sa chcel pomstiť? Bohu? Kresťanovi? Lebo kresťanovi sa nepomstí, ten príde a kúpi druhú ovečku... Ovečky sme tam, samozrejme, doplnili, ale pre istotu sme ich zalepili lepším lepidlom.“

NIELEN MODLITBY, ALE AJ ČINY
Záujem pána Jozefa o symboly kresťanstva presahuje až hranice nášho regiónu. Okrem krížov v Žiline a kaplnky v Mojšovej Lúčke obnovil aj kríž pri vstupe do Ružomberka a čoskoro sa plánuje pustiť do opravy kríža za Hornou Štubňou.

„Ide hlavne o miesta, na ktoré niekto zabudol, či už chtiac alebo nechtiac. Som kresťan a mojou povinnosťou je nielen sa modliť, ale sa aj zaujímať a konať... Keď niekto má alebo vie o kríži, ktorý je v dezolátnom stave, nech mi zavolá. Veľmi rád sa na to prídem pozrieť, mám nástroje, autá a spoločne môžeme urobiť krásnu vec,“ odkazuje Jozef Bittó.

Opravený kríž pri Ružomberku.


Počas nadchádzajúceho víkendu budeme spomínať na našich zosnulých. Čo Dušičky znamenajú pre pána Jozefa a jeho rodinu?

„Pre mňa sú tieto sviatky spomienkou na všetkých tých, ktorí nás opustili. Toto obdobie
nie je v našej rodine len o tom, že prídeme a zapálime sviečku. Vrúcne spomíname na toho, koho hrob sme navštívili. Už 50 rokov chodím každý rok aj do Prešova, kde sú pochovaní príbuzní mojej mamičky. K tomu vediem aj moje deti – aby v tejto tradícii pokračovali a nezabudli, kde siahajú ich korene,“ dodáva na záver nášho stretnutia 62-ročný Jozef Bittó.

Ak viete o kríži vo svojom okolí, ktorý potrebuje nutne opravu, môžete sa pánovi Jozefovi ozvať na telefónnom čísle 0905 309 413 alebo cez e-mail: [email protected].

Kríž pri nemocnici. Za krížom sa nachádzajú tri stromy ako symboly najsilnejších cirkví sveta.

Jozef Bittó pred kaplnkou v Mojšovej Lúčke, ktorá má údajne tristo rokov. V ruke drží palicu a na hlave má klobúk - symboly sv. Jakuba, pútnika a najoddanejšieho učeníka Ježiša Krista.

 

Foto: autorka, archív JB

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod