Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 12°C

Spravodajstvo

Starčeka z Kuneradu ani po roku nenašli

Začiatkom júla to bolo presne 365 dní, čo sa po dôchodcovi Alexandrovi Závodskému zľahla zem. Rodina nemá o manželovi, otcovi a starom otcovi žiadne správy. Prednedávnom požiadali súd o jeho vyhlásenie za mŕtveho.

22.07.2013 | 14:05

KUNERAD. Topánky 82-ročného Alexandra Závodského by vedeli veľa rozprávať o túlavej povahe svojho majiteľa. Keď si ho jeho syn brával k sebe domov, pod Kuneradský zámok, viackrát sa stalo, že sa starček len tak vybral na prechádzku do dediny alebo zašiel až do Rajeckých Teplíc. Zakaždým sa ho však podarilo nájsť a priviesť naspäť domov.


Výnimkou sa stal až 2. júl minulého roku, kedy starček opäť zmizol. „Hneď v ten večer sme prehľadali celý úsek dolu kopcom, kadiaľ zvykol chodiť. Na druhý deň nám jeden drevorubač povedal, že ho videl vysoko v horách. Nikde sme ho však nenašli,“ spomína na obdobie spred vlaňajška syn nezvestného muža.

 


Ani rozsiahle pátracie akcie, do ktorých sa zapojili stovky ľudí, návšteva u jasnovidca či hľadanie na vlastnú päsť nepomohlo starčeka vypátrať. Nikto ho nevidel, nikto o ňom nepočul. Celý rok čakala rodina na akúkoľvek správu o tom, kde by mohol byť. Nepohli sa však ani o krôčik ďalej. „Pred dvoma mesiacmi ma kontaktovali z polície, že mi chcú zobrať DNA. Myslel som si, že ho už asi našli. Potom mi však vysvetlili, že ju potrebujú v prípade nájdených pozostatkoch, aby ich vedeli identifikovať,“ rozpráva Alexander Závodský mladší.

 


Nádej rodiny každým dňom slabne. Pred vyše mesiacom bol syn nezvestného starčeka podať na súd v Žiline návrh na jeho vyhlásenie za mŕtveho. „Už akosi neveríme, že by mohol žiť. Ťažko sa s tým zmieruje, keď ani nevieme, ako dopadol, keď ani nemáme miesto, kde by sme mu mohli zapáliť sviečku,“ smutne konštatuje.

 


Strateného Alexandra Závodského stále hľadá aj polícia. „Pátranie naďalej trvá. Ukončuje sa až vypátraním osoby, nájdením pozostatkov a stotožnením pomocou DNA,“ informuje policajná hovorkyňa Jana Balogová.


Alexander Závodský trpel na starobu Alzheimerovou chorobou. Posledné roky nespoznával ani svojich najbližších. Nadovšetko ale miloval svoj domov, Žilinu. Tam sa chcel vrátiť aj v onen osudný deň. „Hľadali sme ho aj v Žiline, aj v okrajových častiach mesta. Prehľadali sme zbúraniska, všetky húštiny, kde človek bežne nezablúdi. Stále nám nejde do hlavy, že by sa stratil v horách. On chodil len dolu kopcom, hore už nevládal...“ dodáva na záver zarmútený syn.

 

Michala Stehlíková

Snímka archív polície

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod