Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 5°C

Spravodajstvo

Starhrad zaujal vydareným stredovekým dňom a ambicióznymi plánmi do budúcnosti

NEZBUDSKÁ LÚČKA. Návrat ku koreňom. Na Starom hrade zavládol po 500 rokoch aspoň na jeden deň skutočný stredovek, ktorý prilákal množstvo turistov a tí si mohli vychutnať bohatý celodenný program. Okrem toho sa predstavitelia Združenia na záchranu Starého hradu – castrum Warna snažia pokračovať v neľahkej misii, a to postupnej záchrane tohto skvostu v našich končinách na pravom brehu Váhu.

18.08.2021 | 10:47

VÝBORNÁ OSVETA

Združenie eviduje prvé stretnutie od roku 2018 a prakticky funguje tri roky naplno. Uplynulú sobotu sa rozhodli predstavitelia pripraviť verejnosti stredoveký deň, ktorý zaznamenal na hrade veľký úspech. „Už sme niečo porobili, poopravovali a rozmýšľali sme nad nejakou akciou aj s myšlienkou na pandémiu. Aj ľudí v stredoveku neraz ohrozovali epidémie a tie časom odzneli. Teraz je dobrý čas, aby sme niečo z našej práce ukázali ľudom či navzájom sa ľudia zo združenia stretli. Dokonca sme sa dohodli, že na hrade prespíme a bola to fantázia. Zavesili sme si hamaky medzi stromami a aj doniesli nejaké postele, proste čistý stredovek. Rád by som poďakoval priateľom z martinskej stredovekej skupiny Via Castrum, bylinkárom a všetkým, ktorí prišli a pomohli. Boli sme potešení návštevou, odozva verejnosti je pre nás prísľubom, aby sme v podobných aktivitách pokračovali,“ povedal v rozhovore pre Žilinský večerník riaditeľ Združenia na záchranu Starého hradu Rudolf Mlich.

ZA MÁLO PEŇAZÍ VEĽA MUZIKY

Pre Mlicha je história určitým životným štýlom, svoje poznatky a prácu by rád neskôr odovzdal ďalším generáciám. „Chceme postupne spopularizovať hrad ako pamiatku, možno sa nám podarí podchytiť rôznymi aktivitami mladú generáciu, aby si vytvorila vzťah k hradom a pamiatkám na Slovensku,“ vyslovil plány do budúcnosti a rovnako aj ozrejmil, čo všetko sa podarilo spraviť na Starom hrade počas roku 2021. Pre úplnosť pripomíname, že finančná dotácia pre aktivity tohto združenia bola pre tento rok schválená len vo výške 20 tisíc eur. „Minulý rok sme urobili statický výskum a ukázal nám najväčšie poruchy, potom sme si naplánovali najakútnejšie zásahy, aby sa nám nezrútilo vzácne stredoveké murivo. V tomto roku je to historicko - architektonický výskum, kde horný hrad s vežou prejde týmto výskumom. Tiež sa chystáme murovať vežu, ktorá je podľa výskumu najohrozenejšia. Asi za dva týždne postavíme lešenie a pustíme sa do práce, čo bude vidieť aj z cestnej komunikácie. Podarilo sa nám urobiť schody, na tie sme získali zdroje cez Nadáciu Kia a nezištne nám samotný proces zastrešili priatelia z KST Uhlík Strečno. Toto je obrovskou pomocou pre návštevníkov i nás, čo na hrade neustále pracujeme.“ Rudolf Mlich je skutočným fanatikom, pre otca dvoch detí a vyštudovaného historika, ktorý pracuje a žije v Kysuckom Novom Meste je zachovanie hradu doslova srdcovou záležitosťou. „Moja top priorita je rodina, no v letných mesiacoch je sezóna hradov a každú sobotu sme na Starom hrade. Skutočne ho chceme zachrániť, aby sme mohli pozerať na jeho krásu, no myslíme aj do budúcnosti. Hrad je dominantou cesty do Martina, prakticky neprehliadnuteľný a bola by škoda, ak by sa náhodou stratil v časopriestore. Zo širokého okolia je toto cieľ turistov, evidujeme návštevy z Izraela, Španielska, Ruska a aj okolitých štátov. Toto je nádherná prírodná scenéria, môže sa ňou pýšiť celé Slovensko.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod