Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 19°C

Spravodajstvo

Starostovia: Primátor nás zapredal súkromnej firme

Možnosť, že projekt zberu a likvidácie biologicky rozložiteľného odpadu v Bytči stroskotá, je po minulotýždňovom zastupiteľstve opäť väčšia. Vylúčiť sa pritom nedá ani možnosť, že by mesto muselo vrátiť viac ako 800-tisícovú dotáciu, za ktorú už nakúpilo zberné nádoby, techniku na odvoz odpadu a na propagáciu.

18.11.2013 | 14:01

BYTČA. Starostovia všetkých jedenástich obcí okresu totiž pred zastupiteľstvom mestu doručili list, prostredníctvom ktorého oznámili, že sa do projektu separácie nezapoja.

„Takýto systém zberu a likvidácie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) je pre obce a ich obyvateľov neprimerane finančne náročný a teda nerealizovateľný. Pôvodný zámer mal byť na zníženie poplatkov a nie ich zvyšovanie. Pri podávaní zmluvy obce súhlasili s vybudovaním kompostárne a zhodnocovaním BRO a nie s podporovaním vývozu. O tomto projekte neboli obce informované a bol riešený bez zástupcov obcí, čím sme boli uvedení do omylu. Z tohto dôvodu s projektom nesúhlasíme,“ uviedli spoločne starostovia všetkých obcí bytčianskeho okresu.

Projekt separácie odpadu v Bytči a okolitých obciach zameraný na zber BRO (konáre, tráva, jedálenský odpad z domácností...) vypracovalo mesto ešte počas pôsobenia primátora Petra Korca. Skladal sa z dvoch častí. Jednou bolo vybudovania zberného dvora a kompostárne na pozemku za Kinexom pri Váhu a druhou zberné nádoby a automobily, ktoré ich budú vyvážať. Obe časti boli podané samostatne. Zatiaľ čo ale druhá časť projektu získala podporu, projekt vybudovania kompostárne v prvom kole neprešiel.

Už pod vedením Miroslava Minárčika bolo vypísané druhé kolo žiadostí o grant. Doňho sa však mesto Bytča nezapojilo, ale realizáciu projektu posunulo na súkromnú spoločnosť DOSA. Tá ho však nakoniec musela stiahnuť, pretože nemala vysporiadané potrebné náležitosti, vrátane vlastníckych práv k pozemku mesta.

Keďže mesto kompostáreň, v ktorej bude zozbieraný BRO likvidovať, nepostavilo, musí hľadať iné riešenia. Tento rok preto vyhlásilo verejné obstarávanie na likvidátora v hodnote 90-tisíc eur ročne. Kým ale v pôvodnom projekte sa mali poplatky obyvateľom Bytče aj obcí v okrese znížiť, predpokladá sa, že teraz by mali o minimálne túto sumu a tiež o náklady spojené s odvozom, stúpnuť. Najmä to je tŕňom v oku starostom obcí.

Primátor Miroslav Minárčik však na zastupiteľstve podotkol, že starostovia urobili predčasný záver, pretože im ešte nik nepredložil informáciu, ako by to malo byť pre nich finančne náročné. „Tým, že sa nám nepodarilo vybudovať kompostáreň, musíme hľadať iné riešenia. Sú aj iné riešenia z hľadiska dodržiavania zákona o ochrane prírody a krajiny a z hľadiska odpadového hospodárstva. Teraz je dôležité nájsť spôsob, ako zabezpečiť likvidáciu, až potom môžeme vypočítať, či to bude drahšie. Tento projekt má zmysel a ja urobím všetko pre to, aby bol úspešný,“ uviedol primátor poslancom.

Nami oslovení starostovia vidia problém najmä v tom, že mesto projekt kompostárne nerealizovalo samo, ako na tom boli dohodnutí ešte za predchádzajúceho vedenia, ale posunulo ho na súkromnú firmu. „V roku 2011 nás zapredali súkromnej firme. Za týchto podmienok do projektu určite nejdeme,“ informoval nás starosta Kotešovej Peter Mozolík.

Rovnaký názor má aj Jaroslav Bušfy. Ten podotkol, že hneď pri príprave projektu hovorili len o kompostárni, do ktorej bude mesto Bytča odpad zvážať a likvidovať ho. „O projekte na zberné nádoby a techniku nebola reč. Keď projekt kompostárne neprešiel, upozorňovali sme primátora, aby nepristúpil ani na druhú časť. On to ale  urobil a vyhlásil verejnú súťaž na likvidátora odpadu. Rozhodol o nás bez nás a my máme urobiť to, čo oni chcú? To ani nejde, veď by sme tým porušili rozpočtovú disciplínu,“ povedal Jaroslav Bušfy a dodal: „Zhodnocovanie malo robiť mesto Bytča. Primátor nás však chcel zapredať súkromnej firme. Tej to nevyšlo a my aby sme teraz platil. Nie je to fér.“

Mesto na vyriešenie problému vytvorilo komisiu z poslancov a zamestnancov mestského úradu v zložení: Anton Kotešovský, Dušan Beníček, Dagmar Papánková, Miloš Greguš, Milan Ovseník, Július Kozák.

Michal Filek
Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod