Žilinský Večerník

24. október 2024 | Kvetoslava
| 3°C

Rozhovory

Starý Šmakovec oslavuje šesť rokov v gastrobiznise: Základom úspechu je poctivá kuchyňa

14. júna 2018 sa začal písať príbeh reštaurácie Starý Šmakovec, ktorá je v malebnom tatranskom prostredí Starého Smokovca. Šesť rokov tvrdej práce či nové vízie sme mapovali s majiteľom Vladimírom Mikolajom, rodákom zo Žiliny.

14.06.2024 | 11:53

V čom je skryté čaro vašej reštaurácie, ktorá je zasadená do krásneho prostredia Vysokých Tatier?

Je to jednoduché, ale zároveň náročné, lebo robiť poctivú kuchyňu je dnes pre mnohé prevádzky umenie. My sa môžeme pýšiť práve poctivou kuchyňou, čo je základ úspechu a najlepšie sa robí veľa pokrmov na ohni s uhlím, čím posúvame dopredu zlú povesť tatranskej gastronómie. V minulosti bolo bežným javom, že sa predávali drahé polotovary a aktuálne spoločne s ostatnými prevádzkami v združení Taste of Tatry napreduje, aby si náš zákazník vychutnal nielen skvelú turistiku, ale aj aby bol očarený jedlom či dobrým pivom.


 

Starý Šmakovec si vybudoval dobrú povesť aj kvalitným pivom, prečo vaša tanková Plzeň je pre mnohých väčším lákadlom v Tatrách než samotná turistika?

Milovníci piva by vám hneď vedeli dať odpoveď, ale museli by vás zobrať na jednu takúto „plzničku“. Už názov tankové pivo signalizuje, že jeho dovoz je z veľkého tanku, ktorého inštalácia nie je jednoduchá, ale všetky procesy pripomína to, ako keby ste si dali pivo z tamojšieho pivovaru. Sme radi, že naša prevádzka je jedna z mála na Slovensku, ktorá pre svojich zákazníkov ponúka tento mimoriadne obľúbený projekt. A, áno, máte pravdu, že mnohí „turisti“ radšej ostávajú u nás sledovať krásy veľhôr a svoje polovičky či deti nechajú objavovať napríklad Hrebienok. Je to naozaj krásny paradox, no verte mi, že ak si dáte jedno takéto pivo, tak ťažko odoláte pozvaniu na ďalšie. Samozrejme, treba sa aj dobre najesť a prípadne aj u nás ubytovať. Poskytujeme pre zákazníkov kompletný servis, ktorý je v tejto vychytenej lokalite už štandardom.


 

Wagyu steak je aktuálne vašou vlajkovou loďou jedálneho lístka?

Máme ho v ponuke asi pol roka a odozva verejnosti je výborná, pretože wagyu steak je ideálnym zážitkom na špeciálne príležitosti. Spoločne s naším tímom veľa cestujeme po svete, kde čerpáme inšpiráciu, a toto je momentálne najlepšie, čo ponúka svetový trh, pokiaľ ide o steak. Vďaka svojej textúre patrí medzi najdrahšie mäsá vôbec a hovorí sa, že dobytok bol napájaný pivom či saké, a dokonca dostával pravidelné masáže. Toľko literatúra a laicky povedané je, že ako keby ste jedli maslo, také je toto mäso lahodné.



 

Ste rodákom zo Žiliny, dlhé roky ste žili v Austrálii, a predsa ste sa vrátili na Slovensko. Čím vám učaroval život v horách?

Moja dcéra Natália je síce vekom mladá, ale vždy sa ma pýta, kde je jej domov. Ja hovorím nielen jej, ale všetkým, že tam, kde je tvoje či vaše srdce. To je aj odpoveď na vašu otázku. Milujem Žilinu, Austráliu, Vysoké Tatry a prakticky každý kút sveta, kde sú skvelí ľudia. Ono to celé nie je o budovách, ale o ľuďoch a ich príbehoch. O tom je presne naša reštaurácia, za pár rokov napísala toľko krásnych emócií, že by to bolo na knihu.


 

Počas júna oslavujete šesť rokov na trhu, je to pekný vek alebo naopak je ešte všetko krásne len pred vami?

Nechcem byť patetický a rozmýšľať týmto smerom. Pre mňa je podstatné, aby sa u nás každý zákazník cítil skvele a vyčarili sme mu patričnú emóciu z nášho portfólia produktov. Celé to nikdy nie je o jedle, potrebujete k tomu vždy zážitok. Rád by som preto poďakoval celému tímu, spolupracovníkom a zákazníkom, že uverili v nás, a to je najviac bez ohľadu na vek či dátumy.


 

Je o vás známe, že podporujete mnoho filantropických projektov hlavne so zameraním na šport. Prečo ste sa rozhodli ísť v rámci marketingu a zároveň aj nezištnosti týmto smerom?

Vyrastal som na tenisových kurtoch, v mladosti som si myslel, že môže byť zo mňa tenista, no po odchode do Austrálie som tento šport naďalej mal v srdci a organizoval amatérske turnaje. Jeden kamarát z Kysúc začal pred rokmi robiť niečo podobné a vidím v tom všetko krásne a šľachetné. Rovnako profesionálny tenista Andrej Martin sa vracia na kurty po dopingovej kauze, preto chcem pomôcť aj jemu, lebo je to v skutočnosti dobrý človek. Som hrdý Žilinčan a každý rok som šťastný, že Starý Šmakovec je súčasťou Festivalu piva. Preto pozývam všetkých, aby koniec leta strávili s nami na tejto fantastickej akcii. Na každý dobrý a zmysluplný projekt nechcem nikdy povedať nie, lebo verím, že nezištné dary majú obrovský zmysel pre spoločnosť. Sám viem, že som toho veľa dostal, a nastal čas aj zmysluplne dávať dary ďalej.


 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív V.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod