Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 3°C

Spravodajstvo

Statik Jaroslav Odrobiňák: Diagnostika odhalí všetky úskalia

Autorizovaný statik a vedúci katedry stavebných konštrukcií a mostov Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity Jaroslav Odrobiňák poskytol nášmu týždenníku rozhovor, kde vysvetľuje, aký bude mať budova po požiari osud.

21.05.2021 | 15:45

Aký je váš odborný nález po obhliadke predmetnej budovy?

Boli sme tam dvaja statici, spýtali sa na náš názor a ten sme odovzdali mestu. Všetko je nasiaknuté vodou až do takej miery, že v mnohých miestach začali opadávať sadrokartóny a omietky. Zakázali sme vstup, dve osoby si môžu zobrať veci osobnej potreby a podobne. Ďalší postup určí podrobnejšia diagnostika najmä stropných konštrukcií či do akej miery môžu byť zachované a zosilnené. Popritom sa spraví diagnostika múrov i základov. Ak sa mesto pustí do rekonštrukcie, tak to treba spraviť komplexne. Zistíme možnosti, podľa ktorých sa mesto zariadi.

Verejnosť vedie polemiku, či budovu zbúrať, alebo zrekonštruovať. Ktorý variant odporúčate?

Mám svoj odborný názor, v ktorom sa nosné múry môžu pokojne zachovať. Ak hovoríme o rekonštrukcii stropných konštrukcií, ktoré boli z dreva, tak tieto drevené trámy už majú vyše 50 rokov a neviem, či sa pôjde do zosilňovania, alebo do náhrady. Očakávam, že náhradou bude drevo-betónové či železo-betónové konštrukcie, a tým pádom sa budova troška priťaží. Nosné múry by nemali mať problém, ostatné sa zistí diagnostikou. Nosná konštrukcia strechy je zhorená takmer do tla, celá strecha sa musí urobiť nová. Jednou z veľkých investícií majiteľa budú inštalácie, ktoré treba kompletne prerobiť, lebo je to veľmi zničené.

Odhadujete, že rekonštrukcia objektu môže vyjsť mesto aj viac než stotisíc eur?

A nechcete aj položkový rozpočet? Opakujem, že všetky úskalia odhalí diagnostika. Potom sa spraví predbežný projekt, ktorý v rámci štúdie rekonštrukcie odhadnú cenu plus-mínus 10-tisíc eur.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Juraj Vnuk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod