Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

Štátne vyznamenanie od prezidentky získala Soňa Holúbková: Pocta nielen pre mňa, ale aj celú komunitu

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila v rámci osláv 30. výročia vzniku samostatnej krajiny 28 štátnych vyznamenaní, medzi ktorými nechýbala ani zástupkyňa zo Žiliny v podobe sociálnej pracovníčky Soni Holúbkovej (69). Tá získala Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenska.

03.01.2023 | 20:58

FASCINUJÚCE PRÍBEHY

Pre rodáčku z Banskej Bystrice, ktorá v Žiline pôsobí od roku 1979, bola nominácia prekvapujúca, no prijala ju s pokorou. „Mala som telefonát tesne pred Vianocami, že som laureátka. Najmä som to cítila ako významnú poctu nie pre mňa, ale celú komunitu. Organizátori ma poprosili, aby som to udržala v tajnosti a z môjho okruhu priateľov to okrem rodiny nevedel nikto,“ povedala pre našu redakciu Soňa Holúbková deň po prevzatí ocenenia, ktoré si prebrala 1. januára 2023 v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. Už v roku 2021 za svoju celoživotnú prácu získala Bielu vranu, teraz štátne vyznamenanie ju teší dvojnásobne. „Za mňa by tam mohli stáť sociálni pracovníci v teréne, opakujem, že toto nie je cena výlučne len pre mňa. Fascinovali ma príbehy ostatných a cítila som hrdosť, že napríklad niekto chce vynájsť nový liek proti depresii. Bolo krásne vidieť skvelých vedcov, odborníkov z histórie či špeciálne pre mňa ako rodáčku z Banskej Bystrice prehodiť pár slov s Marekom Hamšíkom, i keď v tomto meste ma asi už nikto nepozná,“ pousmiala sa už „naša“ Žilinčanka Soňa Holúbková.

NEÚREKOM GRATULÁCIÍ

Od roku 1990 Soňa Holúbková pôsobila v inkluzívnom komunitnom centre Nadácia Krajina harmónie. Vtedy začala pripravovať aj kultúrny festival fantázie a tvorivosti Jašidielňa. Vďaka nemu sa ľudia so zdravotným znevýhodnením stali súčasťou verejných kultúrnych podujatí a vyšli spoza múrov izolácie. Niet divu, že za tie roky reálne pomohla mnohým ľuďom a úprimných gratulácií dostala viac než veľa. „Telefón som mala vypnutý, no po slávnostnej večeri som nestíhala všetko čítať. Veľkým fenoménom sú sociálne siete, tam toho bolo neúrekom. Možno to s nami nie je až také zlé a stojí za to niečo robiť pre spoločnosť.“ Nový rok znamená aj nové výzvy, u Soni Holúbkovej spočívajú opätovne v adresnejšej pomoci tým, ktorí to potrebujú. „Pre nás bude určitým záväzkom spojiť profesionalitu a ľudskosť v oblasti sociálnej práce. Snažím sa, aby ľudia dostali väčšiu podporu, tam kde žijú a nemuseli odchádzať kvôli tomu, akí sú. My musíme prísť k nim a vytvoriť im podmienky, aby mohli prežiť úspešný život podľa ich a nie podľa našich predstáv, kde ich zatlačíme do určitého systému.“

 

Kto je Soňa Holúbková?

Viac než tridsať rokov sa s odbornou erudíciou a láskou venuje pomoci ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Vyštudovala psychológiu na Karlovej univerzite v Prahe. Koncom 80. rokov dostala ponuku pracovať v zariadení pre zdravotne znevýhodnených ľudí. Ako matka sa nevedela vyrovnať s tým, keď videla deti priviazané k radiátorom či v klietkach a veľa postihnutých detí zamknutých spolu v jednej miestnosti. Práve to rozhodlo o jej ďalšom profesionálnom osude. Od roku 1990 pôsobila v inkluzívnom komunitnom centre Nadácia Krajina harmónie. Vtedy začala pripravovať aj kultúrny festival fantázie a tvorivosti Jašidielňa. Vďaka nemu sa ľudia so zdravotným znevýhodnením stali súčasťou verejných kultúrnych podujatí a vyšli spoza múrov izolácie. Založila Agentúru podporných služieb. Učí ľudí s hendikepom ako si nájsť zamestnanie a zvládnuť aj samostatné bývanie. Za svoju celoživotnú prácu získala v roku 2021 aj ocenenie Biela vrana.

 

 

 

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Facebook Z.Č.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod