Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Štiavnickí futbalisti sa vyzbierali na liečbu malého Alexa

Malý Alex Zajac má 5 rokov a diagnózu detská mozgová obrna. Má však šancu, že ak sa bude pravidelne liečiť na súkromných špecializovaných zariadeniach, jeho stav sa zlepší natoľko, že sa môže časom úplne vyliečiť. Liečba je však natoľko finančne náročná, že si ju jeho mama nemôže dovoliť. Našťastie sú na svete aj dobrí ľudia. Minulý týždeň urobili pre Alexíka zbierku futbalisti zo Štiavnika.

21.10.2013 | 14:54

ŠTIAVNIK. Alex sa narodil ako zdravé dieťatko. Aspoň tak to tvrdila jeho lekárka. „Keď ale ako polročný ešte nesedel a neudržal hlávku, začala som niečo tušiť a išli sme k neurologičke. Tá povedala, že kde sme boli doteraz, lebo cvičiť mal od narodenia,“ hovorí matka Janka Zajacová.

Od jedenástich mesiacov začali teda intenzívne cvičiť Vojtovou metódou a chodiť na rehabilitácie do rôznych zdravotníckych zariadení. Ani po roku však neboli výsledky uspokojivé. „Našla som teda cez internet súkromné centrum. Boli sme tam dva razy a Alex začal štvornožiť. Bolo to však mimoriadne drahé a tak sme sa poobzerali po niečom lacnejšom. Našli sme RENONU Šúrovce pri Trnave. Už po prvom pobyte tam začal úžasne napredovať, rozprávať, dokonca tvoriť jednoduché vety, hoci dovtedy vedel len sedem slov. Ideme tam už deviatykrát a začína sa stavať na nohy, hoci prognóza neurologičky bola, že nikdy nebude ani len sedieť,“ hovorí matka.

 

Bohužiaľ, jeden dvojtýždňový pobyt v sanatóriu stojí 2500 eur, čo je pre Janku Zajacovú, ktorá žije len z materskej, veľmi vysoká suma. Našťastie žijú na svete aj dobrí ľudia. Našli ich aj v Štiavniku. Zbierku robili v obci a minulý týždeň sa pridali aj futbalisti. V kabíne aj vo vedení ŠK sa vyzbierali a peniaze odovzdali Alexovej mame. „Veľmi nám pomohli, som im veľmi vďačná. Priznám sa, nečakala som to,“ povedala dojatá Janka Zajacová.

Vlado Čvapek z vedenia ŠK Štiavnik hovorí, že ich s návrhom na schôdzi oboznámil predseda Peter Hujo a všetci to jednoznačne prijali. „Chalani sa veľmi radi zapojili a prispeli, aby Alexova mama prekonala toto finančne náročné obdobie, a aby sa z neho stal plnohodnotný človek, možno niekedy aj futbalista. Veď ako všetci chlapci, aj on futbal miluje,“ povedal Vladimír Čvapek. Prispeli všetci podľa svojich možností. Peniaze matke odovzdali pred zápasom s Veľkým Rovným.

„Poprosil som aj predsedu oblastného futbalového zväzu Igora Krška, aby prišiel. On nielenže ochotne pricestoval, ale tiež finančne prispel. Rád by som sa mu za náš klub veľmi pekne poďakoval,“ dodal.

Igor Krško verí, že takéto činy pomôžu Alexovi k tomu, aby jeho zdravotný stav napredoval tak, ako si jeho mama želá. „Klobúk dole pred družstvom futbalistov Štiavnika, keď aj v takomto ťažkom období, v akom sa futbal nachádza, sa prejavili v prvom rade ako ľudia a svojou troškou pomohli. Je to známka ich veľkého srdca a pevne verím, že takéto činy budú bežné nielen v Štiavniku, ale aj inde,“ povedal nám Igor Krško.

 

Štiavnickí futbalisti urobili zbierku.



Malému Alexovi Zajacovi môže prispieť na liečbu každý. Číslo jeho bankového účtu je: 2918898351/1100. Jeho mama bude vďačná za akýkoľvek príspevok.
 

Michal Filek
Snímka Rudolf Piroha

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod