Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| 3°C

Spravodajstvo

Štvrtým kandidátom na primátora Žiliny je Štefan Zelník: Celú kampaň budem financovať z vlastných zdrojov

Svojho kandidáta počas uplynulého týždňa predstavilo aj politické zoskupenie Život – národná strana. V našom rozhovore priblížil Štefan Zelník (67) dôvody prečo sa rozhodol ísť do volebného boja v konkurencii ďalších oficiálnych súperov Petra Fiabáne, Petra Cibulku i Jána Rzeszota.

11.08.2022 | 09:00

Prečo ste sa rozhodli ísť kandidovať?

Nie je mi ľahostajné ako vyzerá Žilina. Oslovilo ma mnoho ľudí s touto možnosťou a potom som hovoril s pánom Tomášom Tarabom predsedom strany Život – národná strana, ktorý ma presvedčil, aby som svoje skúsenosti posunul našej i mladšej generácií. Kandidujem na post primátora ako nominant  strany Život- národná strana.

Kde vidíte najväčšie rezervy vo fungovaní mesta Žiliny?

Ľudia sa sťažujú na zle fungujúci Mestský úrad, z mostných konštrukcií trčí armatúra,  občania nie sú spokojní  s údržbou ciest, parkovacou politikou, čistotou mesta. Nemôže komunikácia Mestského úradu  prebiehať iba na úrovni podateľne, pracovníci sa musia stretávať s občanmi.

Myslíte si, že máte šancu uspieť v týchto voľbách?

V prvom rade musí prísť na Mestský úrad človek, ktorý bude ľudí spájať. Nad mojím volebným úspechom sa nezamýšľam, je to na rozhodnutí voličov a ja ich voľbu budem rešpektovať. Ja chcem ľudí spájať a nie ich rozdeľovať.

Máte za sebou aj tím odborníkov, ktorý vás podporuje?

Áno, mám. Bol som milo prekvapený, že sa mi ozýva mnoho ľudí s okamžitou a nezištnou pomocou. Vážim si ich podporu a pomoc. V prvom rade budem stavať na domácich odborníkoch, za ktorými sú výsledky a podnikoch, ktoré tu zamestnávajú ľudí, odvádzajú dane a Žilinu majú v srdci.

Predostriete nám aj konkrétne mená?

Doba je veľmi zlá, ja nebudem týchto ľudí vystavovať tlaku masmédií a verejnosti. Ľudia hľadajú rôzne senzácie. Tím, ktorý predstavím, bude zložený ľudí, ktorí tu žijú, pracujú, poznajú problematiku mesta a úprimne chcú, aby sa veci menili k lepšiemu.

Z akých zdrojov bude platená vaša kampaň?

Moje výdavky na kampaň budú zverejnené prostredníctvom transparentného účtu. Celú kampaň budem financovať z vlastných zdrojov. Nebude to o bilbordoch, skôr chcem mať stretnutia s občanmi. Nie som zástancom bombastických kampaní. Za mňa hovorí moja práca a rád v prospech Žiliny využijem svoje skúsenosti.

Čo by ste okamžite zmenili, ak by ste sa stali primátorom Žiliny?

Ako prvé by som prestavil procesy na Mestskom úrade a prístup ku klientom. Súčasne by som spolu s odborníkmi a so zvolenými poslancami mestského zastupiteľstva začal s tvorbou plánu obnovy Žiliny. Ten by začínal rekonštrukciou historického centra, cez sídliska až po prímestské časti.

 

KTO JE ŠTEFAN ZELNÍK?

Bydlisko: Žilina, rodák z Dolného Hričova

Povolanie: riaditeľ polikliniky, aktívny chirurg

Rodinný stav: ženatý, dve deti a dvaja vnuci

Typická vlastnosť: zmysel pre poriadok a disciplínu, dohody a sľuby sa musia plniť

Na ľuďoch ma najviac hnevá: Hnev pre maličkosti, pretože stačilo by povedať prepáč, nech sa páči a ďakujem. Treba viac pokory, úcty a všetkým nám bude lepšie. V tomto smere mi chýba osobnosť v štáte, ktorá by národ spájala.

 

 

GROMA JE OTVORENÝ 

Konečné nominácie na post primátora či poslancov mestského zastupiteľstva bude známy 30. augusta 2022. To je dátum, do ktorého musia kandidáti oznámiť svoje kandidatúry. Zo žilinských mien sa stále najviac skloňuje meno Patrika Gromu. „Je to otvorené. Sľúbil som vám, že budete prvé médium, ktoré sa to odo mňa dozvie. Nie je to o egu, ale ráciu. Osobne som očakával, že bude viac kandidátov aj z podnikateľského prostredia a zdatných po manažérskej stránke. Veľa ľudí hovorilo ,že sa pôjdu a nie je z toho nič. Uvidíme, ako sa napokon ja sám rozhodnem,“ zaznela jeho reakcia. Silnú kampaň ešte v máji odštartovala Miriam Šuteková, no po nej akoby  v posledných dvoch mesiacoch politického boja zľahla zem. Rovnako sme oslovili aj ju s otázkou či sa chystá kandidovať, no do konca redakčnej uzávierky sa nám s odpoveďou neozvala.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív Š.Z.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod