Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 8°C

Spravodajstvo

Svoju pripravenosť si žilinskí hasiči precvičili na Straníku

Dobrovoľní hasiči zo šiestich hasičských zborov Mesta Žilina si neoddýchli ani počas Sviatku práce. Pravidelného taktického cvičenia sa tentokrát zúčastnili v Zástraní, kde pod vedením veliteľa zásahu Juraja Jašša „trénovali“ hasenie požiaru haluziny na vrchu Straník.

09.05.2023 | 23:32

„Cieľom cvičenia bolo preverenie spolupráce viacerých jednotiek na mieste zásahu, akcieschopnosti techniky a znalosti strojníkov pri zásahu. Na úseku dlhom približne 1200 m s prevýšením 160 m zasahovalo 34 hasičov, na ktorých dozerali dvaja rozhodcovia. Od výjazdu na zásah po plynulé hasenie pri vzletovej ploche paraglajdistov na Straníku to naši členovia zvládli za 69 minút a nebyť technických problémov DHZ Zádubnie, stihli by to ešte o 25 minút skôr. S cvičením som teda spokojný,“ zhodnotil veliteľ DHZ Mesta Žilina Roman Huliak a dodal: „Po úspešnom vyhodnotení cvičenia v Kultúrnom dome v Zástraní miestny pán farár posvätil AED - defibrilátor, ktorý je umiestnený na kultúrnom dome a v prípade potreby bude prístupný verejnosti.“


 

Na taktickom cvičení sa zúčastnili členovia šiestich Dobrovoľných hasičských zborov Bytčica, Mojšova Lúčka, Trnové, Vranie, Zádubnie a domáceho Zástrania, ako aj delegácia družobných hasičov z SDH Dolní Měcholupy z Prahy 15. Medzi chlapmi sa nestratili ani dve zástupkyne nežného pohlavia – 21-ročná Karolína Huliaková z DHZ Trnové a najmladšia účastníčka zásahu Karolína Škoríková z DHZ Vranie. Okrem driny na cvičisku však dobrovoľní hasiči zvládajú každoročne s príchodom májových dní aj milú tradíciu – stavanie májov. Tento rok napríklad pomáhali s prípravou a postavením mája na Hlinkovom námestí v Žiline či v parku svätého Juraja v Trnovom.


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod