Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 5°C

Spravodajstvo

SWAP ŽILINA pomáha ľuďom a šetrí životné prostredie

V posledných dvoch rokoch sa v našom meste udomácnilo podujatie výmeny oblečenia a kníh, tzv. SWAP ŽILINA. Ide o celosvetovú iniciatívu, ktorú do nášho mesta priniesla nezisková organizácia enjoy life o.z. Navštívili ste ho niekedy? Koná sa viackrát do roka.

08.01.2020 | 13:27

Zámerom iniciatívy SWAP je šetrenie životného prostredia, formou nenakupovania nového oblečenia ale jeho bezplatnou výmenou, rozvíjanie komunitného života a pomoc druhým ľudom. „Podujatie sa koná štyrikrát do roka – jarný, letný, jesenný a zimný SWAP Žilina. Zvyčajne pritiahne okolo 400 návštevníkov a jeho obľuba sa stále zvyšuje. Ľudia vidia zmysel celej akcie nielen ekologického, ale aj ekonomického a komunitného charakteru, kde si navzájom pomáhame. V septembri 2019 sme uviedli novinku – SWAP KNÍH, ktorý sa tiež teší veľkej obľube“ povedala jedna z organizátoriek podujatia Petra Tichá.

Už sedemkrát

Dobrovoľníci z iniciatívy SWAP Žilina zorganizovali pravidelnú štvrťročnú akciu už sedemkrát. „Tešíme sa z toho, že vidíme v Žiline veľa dobrých ľudí ochotných pomôcť, podeliť sa, oživiť svoj šatník kúskami, ktorým dali druhú šancu, či inšpirovať sa na zaujímavých edukatívnych prednáškach,“ podotkla Petra Tichá.

Na SWAPe sa pravidelne podieľajú mladí ľudia, ktorým tiež nie je naša planéta ľahostajná. Celý program sa snažia prispôsobovať aj rodinám s deťmi, pre ktorých je na mieste podujatia pripravený detský kútik alebo ,,šikovné ruky“ či prednášky. Pripravené je vždy aj občerstvenie a posedenie v príjemnom prostredí.

Výhodná výmena

Podujatie funguje tak, že naň prinesiete knihy alebo oblečenie v dobrom stave (opraté a nositeľné), ktoré z nejakých dôvodov už nenosíte. A na oplátku si môžete nejaké oblečenie, módne doplnky (topánky, kabelky, šály a pod) alebo knihy, ktoré sa vám páčia, odniesť so sebou. Oblečenie, ktoré nie je vhodné ani pre charitu, dobrovoľníci odvážajú na recykláciu.

 „Organizácia SWAPov nám vždy zaberie hodiny a hodiny, ktoré dávame zo svojho voľného času a snažíme sa pre vás pripraviť naozaj obohacujúcu akciu. Náš tím tvoria Peťa, Veronika, Majko, Martin, Miška, Katka, Karolínka, Riško, Majo, Miloš, Andrej, Kristy, a nedávno sa ku nám pridali Majka a Betka. Bez týchto ľudí by SWAP ŽILINA nebol tým, čím momentálne je. Veľmi sa tešíme z toho, že niečo takéto v Žiline môžeme organizovať. Ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí svojou účasťou aj príjemnými slovami pomáhajú a podporujú našu aktivitu,“ dodala Petra.

Najbližší – JARNÝ SWAP – sa uskutoční v marci. Bližšie informácie o termíne a mieste podujatia si môžete pozrieť na facebookových stránkach SWAP ŽILINA.

Foto: Archív Swap Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod