Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Kultúra

Tanečné divadlo Diana oslávilo päťdesiatku

Tanečné divadlo Diana oslávilo 50. výročie svojho založenia premiérou tanečného predstavenia Čo netušila Artemis. Založené bolo v roku 1969 Hanou Bieleschovou v Dome odborov ako klub dievčat, ktoré si chceli tancom zlepšovať kondíciu. Názov vybrali dievčatá podľa starorímskej bohyne lovu Diany. V súčasnosti vedie Tanečné divadlo Diana dcéra Hany Bieleschovej – Jana Baránková.

22.11.2019 | 13:56

Prvá choreografia Mažoretky zožala u publika úspech, čo dievčatá motivovalo k lepším výkonom a k tvrdej  práci na technike. Čoskoro sa Diany ocitli na celoslovenskej súťaži s choreografiou Hodiny, ktorá určila ďalšie smerovanie súboru – scénický tanec. V roku 1972 dostali dievčatá z Diany šancu predvádzať modely známej žilinskej módnej značky MODEX. Prehliadku poňali svojsky – tanečne a vzniklo prvé tanečné pásmo.


Do súboru sa začali hlásiť aj mladšie dievčatá a po jeho presídlení do Okresného domu pionierov v roku 1972 sa naplno rozbehla choreografická tvorba. Vznikli tanečné pásma pre deti Z rozprávky do rozprávky a pre mládež Tance národov. Začiatky práce s dievčatami do 10 a 15 rokov hodnotí Hana Bieleschová ako najplodnejšie obdobie. „Azda preto, že som bola na materskej a mala som čas premýšľať nad choreografiami. Počas jedného roka som „vyrobila“ tri muzikály s 10 až 12 choreografiami, vybrala pre ne hudbu a ušila pre každú choreografiu kostýmy.“ 

MLADŠIE DIEVČATÁ A MLÁDEŽNÍČKY

Od tohto obdobia už pracovali Diany v dvoch skupinách: mladšie dievčatá a mládežníčky. Znížil sa počet choreografií a vzrástla ich technická náročnosť. Súbor sa pravidelne zúčastňoval na celoslovenských  prehliadkach a umiestňoval sa na prvých miestach. S rastúcim počtom vystúpení a sústredení sa zvýšil aj počet dievčat. 

V roku 1980 sa rozdelila mladšia skupina na dievčatá do 10 rokov a dievčatá do 15 rokov. Úspešné choreografie z tohto obdobia sú Vrabce, Klauni, Mravenisko, Špagety, Tučniaci, Stonožka. Staršie dievčatá tancovali Brečtan, Včely, Jar, More a čajka. Neskôr pribudli Šach, Človeče, Kolky. Tancovali sa aj ostatné ročné obdobia Leto, Zima a jeseň sa odrážala v Zrkadlení. 

V deväťdesiatych rokoch sa Diana snažila nájsť si miesto na súťažiach v kategórii SHOWDANCE – vznikli choreografie Poludnice, Mlyny, Orchester, Sopka, Žabky. Do nového tisícročia vkročila s novou koncepciou. Prestala sa zúčastňovať na súťažiach so show formáciami a začala opäť pripravovať celé pásma nielen pre deti: Na dvore (1999), V lese (2001), Putovanie hobitov (2003), Pred plotom, za plotom (2004), Farby Dúhy I. (2004), Farby Dúhy II. (2005).

Po roku 2006 sa opäť začali objavovať súťaže v scénickom tanci a Diany naskočili do víru súťaží na Slovensku aj v Českej republike. Úspešne nadviazali na tradície a umiestňujú sa na popredných finálových miestach a medailových pozíciách. 

 

DNES DIEVČATÁ TANCUJÚ V ŠTYROCH SKUPINÁCH

Tanečné divadlo DIANA – tanečný súbor moderného scénického tanca v súčasnosti pracuje pod SZUŠ Lietavská Lúčka v sále na Ulici vysokoškolákov 13 v Žiline. Trénerkami a choreografkami súboru sú Jana Baránková a Dominika Tumová. Dievčatá tancujú v štyroch skupinách Dianka – pre najmladšie začínajúce tanečnice, Diana B – mladšie dievčatá do 10 rokov, Diana A – staršie dievčatá do 15 rokov, Diana J – najstaršie dievčatá do 18 rokov.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod