Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 2°C

Z regiónu

Téma diaľničného privádzača do Rajeckej doliny je opäť otvorená. Do konca februára spustia verejné obstarávanie

Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina (OOCR) v spolupráci s mestom Rajecké Teplice privítali v stredu 17. januára na Mestskom úrade v Rajeckých Tepliciach štátnych tajomníkov Ministerstva dopravy SR, Denisu Žilákovú a Igora Chomu. Na stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia miest a obcí Rajeckej doliny. Témou boli diaľnice, cesty, železnice aj cyklotrasy. Všetky plánované projekty chcú financovať zo zdrojov Európskej únie.

28.01.2024 | 15:12

Na stretnutí zástupcov Rajeckej doliny a ministerstva dopravy sa rozhodlo o viacerých projektoch, ktoré v budúcnosti zlepšia infraštruktúru v doline. „Dopravná infraštruktúra je nielen dôležitá pre bežný život, ale aj pre budovanie turizmu a cestovného ruchu, pretože potrebujeme bezproblémový presun klienta na návštevu krás Rajeckej doliny, aby už počas cesty nezažíval zbytočný stres z dopravných zápch. Preto sme už niekoľko rokov apelovali, aby sa témy diaľničného privádzača aj celkovej dopravnej a cyklistickej infraštruktúry Rajeckej doliny výrazne riešili,“ vyjadril sa Peter Slyško, predseda OOCR Rajecká dolina.

Postavia diaľničný privádzač

Hlavným predmetom stretnutia bola téma diaľničného privádzača do Rajeckej doliny, ktorý je dlhodobo diskutovanou témou. Tento úsek by sa mal napojiť na diaľnicu D1 v časti Lietavská Lúčka.

„Absolútne rozumieme požiadavke zástupcov regiónu. Chýbajúci diaľničný privádzač je opodstatnený a preto sme dali pokyn Národnej diaľničnej spoločnosti, aby vo februári vyhlásila verejné obstarávanie na doprojektovanie privádzača,“ uviedla Denisa Žiláková.

Privádzač do Rajeckej doliny o dĺžke približne 3,5 km bol asi pred dvoma rokmi vyčíslený na sumu 50 miliónov eur, cena sa po rokoch bude určite navyšovať. „Chceme maximálne využiť to, čo bolo doteraz spravené. Využijeme stavebnú dokumentáciu, ktorá bola zhotovená vtedy, ale samozrejme, je nutné ju aktualizovať. Predpokladáme, že kompletnú dokumentáciu budeme mať k dispozícii približne o rok. Následne pôjdeme do procesov stavebného povolenia a vyhlásenia verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby a pristúpime aj na majetkovo-právne vysporiadania. Čo sa týka navýšenia ceny, musíme si počkať na vyčíslenie po zhotovení potrebnej dokumentácie,“ hovorí Igor Choma.

Nové úseky cesty

V Rajeckej doline sa postupne opravuje aj cesta I/64 z Rajca do Rajeckej Lesnej, minulý rok sa venovali najmä úseku pri obci Šuja. Vykonáva ju Slovenská správa ciest. Štátni tajomníci na stretnutí potvrdili plány na rekonštrukciu ďalších úsekov, napríklad aj cestu smerom na Kľak v katastri obce Fačkov. V budúcnosti by sa mala dočkať opravy aj cesta v okolí Rajeckých Teplíc. „Nebudeme robiť opravu celej cesty I/64 od Žiliny po Fačkovské sedlo, ale iba úseky, ktoré sú naozaj v takom stave, že si opravu už vyžadujú,“ dodal Choma.

Výhybňa pri Zbyňove

Ďalšie opatrenia na zlepšenie dopravnej situácie v Rajeckej doline vidí ministerstvo dopravy aj pri železnici. Priepustnosť trate Žilina – Rajec sa zvýši vybudovaním výhybne na zástavke Konská, čím sa umožní križovanie vlakov. V tejto veci už vedenie rezortu dopravy vydalo pokyny Železniciam SR, aby urýchlili prípravu tohto opatrenia. Z ministerstva predpokladajú, že projekt začnú reálne stavať približne o dva roky. Výhybňa by mohla znásobiť počet vlakov na trati Žilina – Rajec.

Cyklodoprava

Štátni tajomníci informovali aj o možnostiach na zlepšenie cyklodopravy v ich regióne. Ministerstvo dopravy prideľuje peniaze na výstavbu cyklistickej infraštruktúry z Plánu obnovy. Aktuálne beží už druhá cyklovýzva, žiadosti je možné posielať do 31. januára 2024. V prvom polroku tohto roka plánuje rezort dopravy vyhlásiť aj tretiu výzvu. Ďalšie zdroje na budovanie cyklodopravy sú aj v ďalších schémach na ministerstve dopravy i na ministerstve investícií.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod