Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Šport

Tenisová Žilina čaká na vládu: Do troch dní vieme otvoriť kurty

Tenisti a golfisti sa nevedia dočkať. Milovníci týchto športov na Slovensku apelujú na vládu, aby povolila prísne opatrenia a otvorila vonkajšie športoviská ako napríklad Česká republika počas minulého týždňa. Aká panuje situácia v tenisovom klube TK Žilina sme sa pýtali športového manažéra i šéftrénera Antona Blaška.

15.04.2020 | 15:24

Aké sú novinky v TK Žilina?

Čakáme kým sa zmenia opatrenia. Máme povolené prichystať dvorce na novú sezónu. Celý športový areál vrátane tenisovej haly TennisPoint je uzavretý pre členov i verejnosť. Poslali sme súpisky tímov, posunula sa extraliga a uvidíme na ďalšie kroky. Všetky medzinárodné turnaje sú do 13. júla zastavené a musíme sa riadiť aj medzinárodnými pokynmi. Tiež vnímam, že v Česku to začínajú postupne uvoľňovať, no my skutočne musíme čakať na nariadenia vlády, inak to nejde.

Vy by ste si to vedeli predstaviť okamžite aj na Slovensku?

Tenis je bezkontaktný šport, osobne by som bol za otvorenie. Aspoň súťaže družstiev, nie turnaje. Predsa tam príde aj 200 ľudí s rodičmi aj starým rodičmi. Som členom výkonného výboru STZ a musíme toto všetko prediskutovať, mali by sme mať videokonferenciu a tam to demokraticky riešiť. Za prísnych bezpečnostných podmienok by sme to mohli pustiť, to je moja predstava, no potrebuje na to čas i diskusiu. Bolo by dobré určitý čas počkať ako sa vyvinie spomínaný model v Česku, potom by sme mohli týmto argumentovať aj na Slovensku. Treba mať stále na pamäti, že všetko má v rukách hlavný hygienik a vláda. My musíme ich rozhodnutia rešpektovať.

V Žiline by ako vyzerali sprísnené pravidlá v praxi?

Hrali by sa zatiaľ dvojhry, štvorhra nie. Prísť na tenis, kde ste telefonicky objednaní, potom bezkontaktná platba alebo permanentka s platbou na účet, žiadne otvárania šatní a spŕch. Tréneri by mali tréningy so  skupinou  maximálne dvoch detí. Na kurtoch si hráči donesú vlastné lopty, ktoré nebudú chytať ďalší ľudia. V podstate zvýšené hygienické pravidlá, aby sa ľudia nestretávali. Vonku by sa to dalo takto otvoriť.


 

Ak sa neotvoria dvorce v Žiline napríklad v júni, tak to bude mať pre klub vážne následky?

Sme pripravení, máme hotových desať kurtov . Momentálne máme problémy s vodou zo studne, nakoľko je sucho. Keby sme mali polievať s pitnou vodou, boli by to pre nás väčšie náklady, ale dúfam že čoskoro zaprší. Polievať dvorce v rámci nutnej údržby treba, či sa hrá alebo nehrá. Ďalšou častou sú dve percentá i dotácie zo strany mesta, kde vidím na stránke mesta pomlčku. Možno nebudú ani žiadne športové dotácie na tento rok. Teraz skutočne nevieme, ľudia sa budú obávať a púšťať deti na tenis? Nevedno, budeme musieť potom reagovať.

A čo personálne zabezpečenie, nie je to nič príjemné ani pre trénerov. Ostali ste prakticky bez príjmu?

Všetci sme v položke SZČO, tréneri majú právnu subjektivitu ako športoví odborníci a nemáme zamestnancov. Nejako sa treba sám o seba postarať, v marci sme mali za február nejaký príjem, teraz v apríli to nie je. Budeme písať žiadosti na vládu a nejak prežívať. Pre klub to nevyzerá na likvidáciu, na účte nejaké peniaze máme, 2 percentá sa posúvajú a z rekreačného tenisu je náš príjem minimálny. My sme klub prioritne o súťažnom tenise, máme 10 trénerov, kde na 8 kurtoch trénujeme deti a 2 kurty sú v lete pre rekreačný tenis. Myslím si, že to nejak prežijeme. Horšie by bolo, ak by nezačala žiadna sezóna. Predsa kúpili sme antuku, 120 eur stojí tona a máme 14 ton, čo je hneď 1500 eur len na antuke, kúpili sme nové čiary, metly a pod., čo dnes nie je najlacnejšia položka, zrekonštruovali sme odrazovú stenu aj s povrchom hlavne pre deti cca 25 000 eur aj za pomoci Úradu vlády a menších sponzorov z radov členov klubu a urobili sme dvojtýždňovú dobrovoľnú brigádu na jarnej údržbe.  Budem sa opakovať, no čakáme na uvoľnenie a behom dvoch maximálne troch dní sme schopní otvoriť športový areál.


 

Z čoho bude plánuje klub prežiť, ak sa nebude hrať?

Žijeme zo zväzových dotácii. Patríme medzi najlepšie kluby na Slovensku a peniaze dostávame presne podľa vzorcov na základe kvality a kvantity. Presne podľa pravidiel dostaneme peniaze od mesta a potom žijeme aj z reklám a členských poplatkov. Tam potrebujete mať hrateľnosť, ktorá firma si dá reklamu, ak sa hrať nebude?

A čo podpora mesta Žilina, bude tento rok pre vás mimoriadne kľúčová?

Od mesta sme dostali na základe výsledkov a počtu členov v roku 2019  8500 eur. Bola to výborná pomoc, no minulý rok dávali na šport asi 330 tisíc eur. Každoročne sme žiadali grant na náš medzinárodný turnaj a športovú dotáciu neviem posúdiť. Mám také neoficiálne správy, že tento rok ani športové dotácie zo strany mesta nebudú. Nás to nezruinuje, ale potrebujeme mať členskú schôdzu , čo je v našom klube najvyšší orgán, kde by sme mali spoločne riešiť mimo iného aj  krízový rozpočet na rok 2020.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív A.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod