Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 14°C

Spravodajstvo

Tento týždeň žije Žilina aj v noci

Počas tohto týždňa nás čakajú dve zaujímavé nočné udalosti. V stredu 15. mája to bude Noc literatúry a v sobotu 18. mája Noc múzeí a galérií. Pozrite si program jednotlivých akcií a spoznajte čaro kultúry aj v neskorých hodinách.

15.05.2024 | 09:05

Literárny večer

Noc literatúry (streda 15. 5.) približuje verejnosti netradičným spôsobom súčasnú európsku literatúru prostredníctvom série verejných čítaní. V Žiline sa uskutoční už po trinástykrát. Na šiestich miestach v meste sa budete môcť zastaviť a vypočuť si ukážky z európskej literatúry, ktorú budú čítať rôzne osobnosti. Čítania sú naplánované od 18.00 h paralelne na všetkých miestach v 30-minútových intervaloch (15 min. čítanie, 15 min. presun na ďalšie miesto). Na každom z miest získate brožúrku s podrobnými informáciami a mapkou, svoju trasu si volíte sami a môže začať v ľubovoľnom bode. Na konci budete mať možnosť zapojiť sa do tomboly o knižné tituly. Žrebovanie sa uskutoční na literárnom ponocovaní po 21.00 h v kníhkupectve Artforum. Noc literatúry v Žiline organizuje Stanica Žilina-Záriečie v spolupráci s kníhkupectvom Artforum.

Noc v Budatíne

Považské múzeum sa opäť zapája do medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií. Návštevníci sa v sobotu 18. mája môžu tešiť na večernú prehliadku Budatínskeho hradu. „Počas sprevádzaných prehliadok v kostýmoch ožije Katarína Suňogová, známa predovšetkým zo smutnej povesti, ktorá sa spája s naším hradom. Návštevníkom predstaví nielen svoj krutý osud, ale aj miesta, kde žila a snívala svoj sen o šťastnej láske,“ približuje vedúca lektorov Katarína Maršalová. Vstupy na prehliadky budú o 18.00, 18. 45, 19.30, 20.15 a 21.00. Základné vstupné je 5 €, deti do 12 rokov majú vstup zdarma.

Sobota na Burianovej veži

Turistická informačná kancelária mesta Žilina vás pozýva spoznať históriu Burianovej veže. Poodhaľte, čo sa ukrýva za hrubými múrmi nedobytnej pozorovateľne. Navyše vás čaká nezameniteľný výhľad na centrum mesta a na malebné panorámy okolitých pohorí z tejto 46 metrov vysokej renesančnej zvonice. Počet miest je obmedzený, preto termín rezervujte vopred vo vybranom čase: sobota 18. mája o 17.30, 18.00, 18.30, 19.00 a 19.30 hod. Na prehliadku je potrebné sa vopred objednať telefonicky na +421 907 845 567 alebo e-mailom na [email protected]. Prehliadka sa koná v rámci 20. ročníka Noci múzeí a galérií a vstup je bezplatný.

Palác tak ako ho nepoznáte

Taký je aj tento rok podtitul obľúbenej Noci múzeí a galérií v Rosenfeldovom paláci. Čo však vykonať pre to, aby sme vám palác ukázali opäť v novom svetle? Aby vám bol povedomý, no zároveň sa nejavil rovnako? Začať môžete napríklad novou výstavou, ktorú si prichystali žiačky a žiaci Súkromnej strednej školy umeleckého priemyslu v Žiline. Do Rosenfeldovho paláca podľa ich vlastných slov neprinesú len hotové umelecké diela, ale aj atmosféru ich ateliérov.

Priestory paláca budú taktiež ozvláštnené projekciami a špeciálnym osvetlením. Program bude svojím eklektickým živým setom dopĺňať aj hudobný dramaturg Hviezdnych nocí, propagátor cyklistiky a elektronicko-hudobný experimentátor Richard Michalík alias jcqs anqtl.

Okrem toho vás čakajú kreatívne aktivity týkajúce sa viac či menej výtvarného umenia, posedenie na našej veľkolepej záhrade, alebo možnosť prezrieť si našu stálu výstavu Bábky v podkroví. Podujatie sa uskutoční od 20:30 do 22:30, vstupné je 2 eurá.

Prehliadka s lampášmi

Do Noci múzeí a galérií sa každoročne zapája aj Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ktoré pre svojich priaznivcov pripravilo na sobotu 18. mája 2024 skvelý program. V tento deň budú brány skanzenu otvorené do 21.00 hod. Návštevníci sa budú môcť za súmraku ponoriť do nevšednej atmosféry skanzenu a poprechádzať sa májovou prírodou. V domčekoch budú členky ŽSS Dolinka prezentovať recepty z kuchyne starých materí a ĽH Starejší spríjemní večerné jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici. Občerstviť sa návštevníci môžu v Krčme z Korne, Bufete pri depe alebo využiť možnosť opekačky pri neďalekom ohnisku. Zároveň upozorňujeme návštevníkom, že je potrebné si priniesť špekáčiky.

Program: od 16.30 do 19. 30 h. prezentácia kuchyne starých materí v podaní ŽSS Dolinka, 17.00, 18.00, a 19.00 h. hrajúca spievajúca železnica s ĽH Starejší a o 20.00 h. bude komentovaná prehliadka s lampášmi.

Autor: - r -

Foto: archív TIK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod