Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 8°C

Zaujalo nás

Tepelná výmenička na Solinkách dostala atraktívny šat

Na výmenníkovej stanici vo vnútrobloku na sídlisku Solinky vzniklo rukami dvoch umelcov pôsobivé umelecké dielo. Veľkoformátová maľba prepája prvky folklóru a súčasného umenia.

15.10.2019 | 10:20

Mladí umelci sa k výmeničke na Borovej ulici presunuli na necelé tri dni. Veľkoformátová maľba je kombináciou dvoch rôznych umení, a to súčasného a folklórneho. Podľa umelcov ide o netradičné spojenie, ktoré v súčasných podmienkach vidieť len sporadicky.

„Výber témy je špecifický, a to preto, aby si na „svoje“ prišli staršie, ale aj mladšie generácie, ktoré si tam nájdu prvky graffiti a street art-u. Do týchto sídlisk to patrí a ocenia to aj ľudia, ktorí tam vyrastali,“ hovoria o projekte Filip Svrček a Erik Šoška. Pre dvoch umelcov nejde o prvý takýto projekt. Ich rukami prešli doposiaľ podobné diela aj na Kysuciach.

OD KONCEPTU PO FINÁLE
Prácu si rozdelili na niekoľko dní – začiatok venovali dôkladnej príprave, ako napríklad nasvecovaniu postáv na ploche cez projektor či určeniu kompozície. „Celý proces realizácie takejto maľby sa skladá z niekoľkých fáz. Jadro návrhu bolo jasné, pripomienkovaním sa vymedzila farebnosť, perspektíva a obsah tej maľby,“ pokračujú umelci, ktorí počas troch dní minuli približne stovku špeciálnych sprejov.


Na Solinkách sú tak po víkende už dve výmenníkové stanice, ktoré dostali vďaka umeleckým dielam celkom iný rozmer. Pred pár rokmi sa podobná atraktívna zmena dotkla aj výmeničky na Platanovej ulici.

SÍDLISKO AKO PRIRODZENÁ GALÉRIA
„Páči sa mi myšlienka sídliska ako galérie obrazov. Obraz, ktorý vznikol tento rok, je podľa mňa veľmi vydarený. Už dávnejšie ma zaujala kombinácia moderných prvkov a folklóru, ktorá sa objavuje v ich tvorbe, a tak som nesmierne rád, že maľujú teraz na Solinkách,“ hodnotí prácu umelcov mestský poslanec a iniciátor projektu Peter Cibulka, podľa ktorého je takáto maľba spôsobom, ako si vytvoriť silnejší vzťah práve k miestam, kde obyvatelia žijú.

„Na street artoch na Solinkách už tretí rok spolupracujeme s jedným zo správcov bytových domov, ktorý poskytuje priestor na maľbu aj financie. Tento rok s projektom pomáha aj OZ Divadlo na Hojdačke, ale aj občania, ktorí dokonca umelcov ponúkli počas práce kávou či občerstvením,“ uzatvára Peter Cibulka.

Foto: autorka, Ľubomír Flak

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod