Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 7°C

Z regiónu

TERCHOVÁ - Nezvyčajné spojenie osláv Dňa detí i Dňa mlieka

Medzinárodná mliekarenská federácia presunula Svetový deň mlieka na 1. jún, teda na deň, keď odjakživa slávime aj Medzinárodný deň detí. Sympatický počin, pretože najmä deťom je potrebné pripomínať jeho prínos pre zdravie a naučiť ich konzumovať prospešné mliečne výrobky. Práve deťom prišiel o nich porozprávať nestor slovenského mliekarenstva a najväčší propagátor mlieka na Slovensku Karol Herian.

07.06.2023 | 14:43

Na medzinárodnom rekondičnom pobyte Rotary Stružielka 2023 sa v hoteli Boboty v Terchovej uplynulý týždeň rekreovali deti z Občianskeho združenia Stružielka z Čadce spolu s deťmi z Múzické školy a lidové konzervatoře v Ostrave. Ich spolupráca trvá už úctyhodných 27 rokov a spoločný tábor organizujú striedavo v Čechách a na Slovensku. V piatok si dokonca pripravili predstavenie pre rodičov i členov Rotary klubu Žilina. Pri príležitosti MDD i Dňa mlieka zavítal medzi deti rotarián Karol Herian, zanietený propagátor mlieka, zakladateľ mnohých mliekarní a člen viacerých medzinárodných porôt. Deťom porozprával veľa zaujímavostí o mlieku, deti sa mu zas pochválili kresbami zvieratiek, ktoré dávajú mlieko. Potom si deti pochutnali na výrobkoch, ktoré priviezol Milan Lauko z považskobystrickej mliekarne Nika, s r. o. „Každý rok sa snažím deň mlieka nejako pripomenúť a navádzať i školy, aby aj oni robili akcie na pripomenutie si zdravotného prínosu mliečnych výrobkov.“ „Pána Heriana naše deti veľmi dobre poznajú, chodí medzi nás často, takže aj dnes sme ho radi privítali a jeho prednáška bola príjemným spestrením pobytu. Rekreujú sa na ňom deti s telesným aj mentálnym postihnutím, dovedna ich je 36. Keďže sú medzi nimi aj vozíčkari, nevidomí, autisti či deti s Downovým syndrómom, prišli s nami aj ich 12 asistenti, ktorí sa o nich starajú, a 15 lektori, ktorí s deťmi pracujú v tvorivých dielňach,“ povedala Simona Melicherová, predsedníčka OZ Stružielka.


 

Prínos mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí

Nie v každej domácnosti či školskom bufete sa im dostáva dostatočný priestor. Deťom v školskom veku by sa mali podávať kyslomliečne výrobky, jogurty, tvarohy či syrové jedlá. Podľa odporúčaní skúsených odborníkov na výživu by každý z nás mal skonzumovať denne aspoň 2 dcl fermentovaných mliečnych nápojov alebo 10 dkg syrárskych výrobkov. Biologická hodnota mliečnych bielkovín je zo všetkých potravín najvyššia. Využije sa ich až 90 % v prospech ľudského organizmu. Čerstvé, sladké mlieko je určené najmä pre deti, ktoré nemajú problém s jeho trávením. S pribúdajúcim vekom sa totiž v ľudskom organizme stráca enzým laktáza, ktorý napomáha štiepiť laktózu na monosacharidy. Tým sa zhoršuje ich trávenie a ľudia získavajú k mlieku odpor. V kyslomliečnych nápojoch, jogurtoch, tvarohu a vyzretých syroch sa už laktóza nevyskytuje. Fermentované mliečne výrobky obsahujú aj mnohé látky s antioxidačnými vlastnosťami, znižujú riziko rakovinových procesov, zvyšujú imunitu, zmierňujú alergie a zápalové ochorenia.Bielkoviny syra, vitamín D a vápnik znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice, koronárnej choroby srdca i cukrovky. Pravidelná konzumácia tvrdých a tučných syrov vedie k zvýšeniu hladiny HDL (dobrého) cholesterolu, čo zaisťuje lepší krvný obeh a zabraňuje vápenateniu ciev. Taktiež vykysnutý ovčí hrudkový syr a aj bryndza zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka a má vynikajúce zdravotné účinky. Pri konzumácii mliečnych výrobkov sa netreba báť konzumovať mliečne tuky, ktoré sú tiež veľmi výživné a obsahujú rad vitamínov, ako sú vitamíny A, D, E a K.


 

 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod