Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Kultúra

Tóny štvorylky odzneli v Žiline po štvrtýkrát

A keby sa tancovalo v lakovkách, zaznel by aj poriadny dupot. Veď do tohtoročného štvorylkového rekordu sa opäť zapojili stovky ľudí.

27.05.2013 | 14:27

Konkrétne ide o číslo zhruba 1300. Toľko účastníkov sa nazbieralo na Hlinkovom námestí napriek tomu, že počasie nebolo ideálne. Štvorylka sa v piatok 24. mája tancovala vo viacerých slovenských mestách - dovedna sa za našu krajinu zapojilo 11-tisíc účastníkov.


Žilinskí žiaci a študenti 23 základných a stredných škôl sa do boja o prekonanie svetového rekordu v synchronizovanom tancovaní štvorylky v rámci európskeho tanečného festivalu European Quadrille Dance Festival zapojili už po štvrtýkrát. Podujatie odštartovali moderátori slovinského rádia presne o 12. hodine. S nápadom masového tancovania štvorylky totiž prišli práve Slovinci a odvtedy sa každý rok tancuje v 50 európskych mestách v rovnaký deň aj čas.

 

V éteri odznel i hlas organizátora a koordinátora akcie na Slovensku, Petra Ciekera. Pozdravil spolutanečníkov na celom Slovensku, čo účastníkov nenechalo chladnými a ocenili to bujarým výskotom. Z reproduktorov na Hlinkovom námestí sa ozvala hudba, ktorú za bežných okolností v rádiách len tak nepočujete. Uvítal by sem-tam takúto melódiu z rádia organizátor? „Môžete to pustiť v rádiu a uvidíte, koľko ľudí si zatancuje, lebo to poznajú!“ smial sa Peter Cieker.

 

 

Účastníci tanečného podujatia ju počúvali niekoľko mesiacov. „Chodili sme nacvičovať do škôl celý rok a potom učitelia, väčšinou vyučujúci telesnú výchovu, doriešili detaily. Myslím si, že môžeme byť spokojní. Decká to veľmi chcú tancovať a ja som rád, že ich táto akcia drží. Dokonca aj školy, ktoré pôvodne nemali o štvorylku záujem, sa museli zapojiť, lebo samotní žiaci si to vyžiadali,“ prezrádza.

 


Už po niekoľkýkrát sa do štvorylkového „šialenstva“ zapojili i seniori z klubu Žilinské babenky, ktoré sa riadia heslom „Tanec pre život“. Pani Mária Zagatová, ktorá ho vedie, bola vraj dokonca učiteľkou tanca Petra Ciekera. Počet tancujúcich z celej Európy sa zratúva dokopy, aby vytvorili Guinessov rekord. Ten aktuálny je niečo vyše 30-tisíc, a až o pár dní sa dozvieme, či sa ho podarilo tento rok prekonať.

 

Veronika Cvinčeková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod