Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Zaujalo nás

Toto sú majstri svojho remesla! Najlepší trolejbusári jazdia v Žiline

Žilina má nielen najmodernejšie autobusy a trolejbusy na Slovensku, ale aj najlepších vodičov. V súťaži, v ktorej si merali vodičské zručnosti najšikovnejší „trolejbusári“ zo Slovenska a Česka, sa vodiči zo žilinskej MHD umiestnili na prvom a treťom mieste.

19.09.2019 | 15:00

Žilina má najlepších vodičov trolejbusov v rámci Česka a Slovenska. Na súťaži v jazde zručnosti, ktorá sa v sobotu 7. septembra konala v Bratislave pri príležitosti 110. výročia spustenia trolejbusovej dopravy v našom hlavnom meste, sa vodiči zo Žiliny umiestnili na popredných priečkach.

TESTY AJ JAZDA
Súťaž bola rozdelená na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti si vodiči otestovali znalosti z vyhlášky o premávke, z technológie trolejbusovej prevádzky a zo všeobecného prehľadu o trolejbusovej doprave. Hneď potom nasledovala praktická časť na trati, kde museli absolvovať rôzne náročné disciplíny na staršom type trolejbusu (14Tr). Napríklad prejsť úzkym oblúkom, zacúvať do radu stojacich vozidiel čo najbližšie či prejsť určitý úsek predpísanou rýchlosťou so zakrytým rýchlomerom a nakoniec zastaviť čo najpresnejšie čelom vozidla na predpísanej hranici fiktívnej zastávky.


Žilinu zastupovali v súťaži dvaja vodiči pod kapitánskym vedením Mariána Ciesarika. Starší, skúsenejší vodič Miroslav Kmecz (44) si v jazde zručnosti vybojoval prvé miesto, jeho mladší kolega Ján Vôstik (28) skončil na treťom mieste. Zároveň získali prvenstvo v kategórii Najlepší tím. Sily si merali s kolegami z Bratislavy, Banskej Bystrice, Prešova, Brna a Zlína.

EXCELENTNÝ VÝBER
Do súťaže oboch nominoval ich kapitán Marián Ciesarik. „Oboch chalanov som školil pri ich nástupe na funkciu trolejbusárov. Je pravda, že Miro je tu už dlhšie, ale hneď od začiatku bolo vidieť, že má vodičskú prax v rukách. Ján je síce mladý, ale už na kurze ukázal, že mu to ide – bol som s ním veľmi spokojný. Keď som mal teda do súťaže vybrať dvoch vodičov, rozhodol som sa pre Jána, aby aj mladí mohli ukázať, čo sa v nich skrýva,“ odôvodnil svoj výber Marián Ciesarik.

Kapitán Marián Ciesarik v strede.


Niet pochýb, že vybral výborne. Miroslav Kmecz už niekoľkýkrát po sebe ukázal, že za volantom je naozaj špička. Na súťaži exceloval a získal titul Najlepší vodič. „Súťaž bola náročná, keďže sme jazdili na starom trolejbuse, v ktorom som naposledy sedel v autoškole. Mal som aj trochu strach, predsa sme boli v cudzom prostredí, v inom meste, kde je to vedenie úplne iné. Najnáročnejší bol asi prejazd oblúkom – z kužeľov bol vytvorený oblúk a nemohli sme sa ho dotknúť. Najmä cúvanie bolo zložité,“ opisuje svoje dojmy zo súťaže Miroslav Kmecz, ktorý v minulosti jazdil na kamiónoch.

Jeho mladší kolega Ján Vôstik nezostal v závese. Na súťaži si „vyšoféroval“ perfektné tretie miesto. Do DPMŽ pritom nastúpil len pred dvoma rokmi. „Začínal som na autobusoch, zvažoval som najprv, či mám ísť na trolejbusy, ale mnohí ma odhovárali, že je to náročná práca. No len čo som sadol za volant trolejbusu, už ma odtiaľ nikto nedostal, veľmi ma to baví,“ rozpráva 28-ročný vodič z Dlhého Poľa.

VEĽKÝ ÚSPECH PRE ŽILINU
Žilina sa tak po tomto medzinárodnom úspechu môže pochváliť nielen najmodernejším vozovým parkom mestskej hromadnej dopravy, ale aj najlepšími vodičmi. „Máme množstvo kvalitných vodičov. Snažíme sa, aby mali vytvorené čo najlepšie podmienky na prácu, pretože keď je vodič spokojný, prenáša sa to aj na cestujúcich. Osobne vnímam tento úspech ako veľmi veľký,“ poznamenal k výbornému umiestneniu riaditeľ Dopravného podniku mesta Žiliny Ján Barienčík.

Supervodiči:
Miroslav Kmecz (44 r., Žilina–Brodno)
1. miesto v jazde zručnosti vodičov
trolejbusov
jazdí najmä na linkách 6 a 7 (Hájik –
Vlčince)
pre DPMŽ pracuje 7 rokov

Miroslav Kmecz


Ján Vôstik (28 r., Dlhé Pole)
3. miesto v jazde zručnosti vodičov
trolejbusov
jazdí najmä na linkách 4 a 14
(Vlčince – centrum – Solinky)
pre DPMŽ pracuje takmer 2 roky

Ján Vôstik

 

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod