Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -3°C

Spravodajstvo

Tragédia na žilinských cestách: Smrť mementom pre chodcov, ale aj vodičov

Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Stará známa pravda naplno udrela počas minulého týždňa v širšom centre Žiliny, keď v štvrtok 29. júla po siedmej hodine ráno došlo k tragickej dopravnej nehode v blízkosti autobusovej stanice.

03.08.2021 | 11:32

ŽIADNY ALKOHOL

„Na základe doteraz vykonaného vyšetrovania bolo zistené, že 42 ročný vodič  z okresu Prievidza viedol autobus Iveco po ulici Jána Milca. Následne pri odbočení vľavo na ulicu 1. mája došlo z doposiaľ presne nezistených príčin na priechode pre chodcov k stretu vozidla s chodkyňou. Pri dopravnej nehode utrpela 77 ročná chodkyňa zranenia, ktorým, žiaľ, na mieste podľahla. Alkohol u vodiča vykonanou dychovou skúškou zistený nebol. U nebohej ženy bude vykonaná pitva. Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku tragickej dopravnej nehody sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ v takomto rozsahu informovala polícia o tragickej udalosti média ešte počas uplynulého týždňa. Viac informácii sa nám nepodarilo zistiť ani tesne pred našou redakčnou uzávierkou.

OBROVSKÝ ZHLUK ĽUDÍ

Žilinská verejnosť si po tragickej nehode myslela, že autobus patrí do portfólia SAD Žilina. „Nebol to náš autobus, ale SAD Prievidza, čo je na fotkách zverejnených slovenskou políciou zreteľne vidno,“ ozrejmila nám hovorkyňa Ivana Strelcová. Oslovili sme aj dlhoročného šoféra autobusu zo Žiliny, ktorý chcel ostať v anonymite. Na tragickú udalosť má pragmatický pohľad. „Keď som to videl, tak som sa rozplakal, je to mi nesmierne ľúto. Viete, toto je priamo v križovatke, šofér sa môže pozrieť opakovane vľavo aj vpravo, pohne sa a v tom vám niekto vbehne doslova pod kolesa. Treba mať na zreteli brzdnú dráhu a podobne. Najlepšie je, ísť sa tam pozrieť, aký je prechod frekventovaný. V tesnej blízkosti je zdravotné stredisko či autobusová stanica. Niekedy mám pocit, že ľudia vstúpia na prechod a žiadna zodpovednosť, žiadna kontrola. Potom sa môžu udiať aj tieto smutné veci.“ V rámci zachovania objektivity sme oslovili aj SAD Prievidza, za spoločnosť nám zaslal písomné stanovisko k udalosti riaditeľ Michal Danko. „To, čo sa minulý týždeň odohralo, je tragická nehoda, ktorá nás veľmi mrzí. Ako dopravná spoločnosť sme mnohé roky odjazdili bez akejkoľvek vážnej nehody, naši vodiči sú kvalifikovaní, so šoférovaním majú roky skúseností. Napriek tomu sa stala nehoda, pri ktorej vyhasol ľudský život, čo je nášmu vodičovi a aj nám úprimne ľúto. Týmto prosíme blízku rodinu danej pani o prijatie hlbokej a úprimnej sústrasti z našej strany.“

PREDVÍDAVOSŤ A OPATRNOSŤ

Podobné nešťastné udalosti ohýba verejnosť z rôznych strán. Pochopiteľne, primárnym cieľom by malo byť, aby nič podobné sa v budúcnosti neopakovalo. Na sociálnych sieťach Žilinčania prezentovali rôzne názory a aj riešenia. „Prechod treba dať o 30 metrov ďalej smerom k železničnej stanici. Vodiči autobusov tých chodcov jednoducho nevidia,“ odporúča Žilinčan Tomáš. Obrátili sme na žilinskú samosprávu či by sa tento nápad stretol s pochopením. „V danej uvedenej je dostatok priechodov pre chodcov, ktoré slúžia bezpečnému priechodu cez cestnú komunikáciu. Riziko dopravnej nehody nielen v tomto cestnom úseku vzniká z dôvodu, že ľudia prechádzajúci cez cestu z rôznych priľahlých prevádzok využívajú úseky mimo vyznačených priechodov pre chodcov. Zároveň v dopravnom priestore pri priechodoch pre chodcov musia vodiči predvídať a zvýšiť opatrnosť. Vodičov aj chodcov preto vyzývame na dôsledné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Jedine tak je možné predísť možným nebezpečným dopravným situáciám,“ povedal hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív G.K.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod