Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Šport

Tréner Šošonov Pavol Staňo: Od vedenia klubu cítim obrovskú dôveru

Ťažkej výzvy sa nezľakol. Naopak, bez náznakov pre verejnosť prijateľného vzdoru pracuje s mladým kolektívom takmer bez skúseností na dennej báze. Hlavný tréner MŠK Žilina Pavol Staňo (43) si v Žiline začína budovať silné meno spojené s chuťou posúvať hráčsky level neznámych mladíkov čoraz vyššie a vyššie.

05.11.2020 | 11:09

Splnili sa vaše osobné predsezónne očakávania?

Chceli sme sa najrýchlejšie etablovať v lige, lebo hráči nemali nič odohrané a snažili sme sa nejaké body pozbierať. To sa nám darilo a po tých domácich zápasoch sme podali slušné výkony aj v dvoch zápasoch vonku, no koncovka v ďalších zápasoch vonku nás zrážala do kolien. Na tom momentálne pracujem a mne sa pomaly potvrdzuje fakt, že vieme celkom solídne brániť a nie sme už takí naivní pri šanciach súpera. Je to celkom dobrý prísľub do ďalšieho obdobia.

Akú spätnú väzbu dostávate od vedenia klubu, je to čisto pozitívna odozva?

Cítim veľkú dôveru, resp. nazvime to blízkym kontaktom, kde sa my oni snažia pomôcť. Za to im ďakujem, lebo nie je to jednoduchá situácia. Vôbec sa nesťažujem na kvalitu kádra. Síce títo chlapci nemajú skúsenosti, ale pracujú ako veľkí profesionáli, čo sa potom odzrkadľuje v zápasoch. Som spokojný až na určité detaily na niektorých postoch, no tieto príchody by boli kozmetickými úpravami. Nie je to vôbec zlé, podľa mňa mám v rukách dobré mužstvo.

Ako veľmi ste omladli pri týchto mladíkoch? Doslova pracujete s čerstvými tínedžermi...

Hlavne potrebujú nejakú inšpiráciu a aj trpezlivosť, tú celý realizačný tím má, hoci sme na nich nároční, bez čoho sa to celé nedá robiť. Majú pomyselný bič aj cukor, výkonmi idú hore. Ja som otvorený, spoločenský človek, milujem kontakt s ľuďmi a nerobí mi žiadny problém s nimi požartovať. Nie som striktne „gestapák“, no na druhej strane musí byť poriadok a disciplína.

Ktorý hráč podľa vás vyletel v tíme ako jasná kométa do povedomia verejnosti?

Bolo by to odo mňa neprofesionálne hodnotiť. Pracujú všetci na profesionálnej úrovni, vždy v tom zápase niekto vyskočí a nemáme len stále jednu hviezdu. Ako tréner nebudem vyťahovať konkrétne mená.

Čo vám dal zatiaľ tento angažmán pri prvom mužstve Žiliny?

Šiel som s tým do toho, že ťažko sa mi bude niečo predvídať. Beriem to ako výbornú skúsenosť, som celkom vyrovnaný človek. Ani vtedy, ani teraz som necítil obrovský tlak na seba. Skôr si ho sám tvorím, lebo chcem hráčom čo najviac pomôcť. Toto je možno taký posun, lebo mám okolo seba dobrý realizačný tím, ktorý mi pomáha a práve tu tkvie naša sila. Aj touto cestou by som im rád poďakoval za všetko.

Hodíte prehry rýchlo za hlavu či ich dlho držíte vnútri a vás tak správne zožierajú?

Nemám na to vôbec čas. Tie zápasy sa točia neustále, iba v reprezentačnej prestávke si človek troška oddýchne. Samozrejme, pokiaľ si neurobím detailný výstup po prehre, tak dovtedy sa s tým vnútri rýpem a hľadám príčiny prehry. Samotná analýza ma nejakým spôsobom oslobodí od týchto myšlienok. Hodím to za hlavu, keď zistím, prečo sme prehrali.

Cítite, že vás viac vníma aj náročný žilinský fanúšik?

Posledného polroka poznám iba dve miesta – štadión a dom v Čiernom. Nikde inde nechodím, len sedím v aute, dokonca som prestal cestovať vlakom kvôli chlapcom, aby sme maximálne eliminovali riziko nákazy. Odstojím si to celé v kolóne, venujem sa chlapcov a rodine, nič viac. V Žiline ani niekde inde ma teda nikto nestretne.

Čo je v týchto časoch pre vás najlepším relaxom?

Máme doma veľké záhrady, blízko mám les, vyvetrám si hlavu na motorke. V podstate sa snažím relaxovať aktívne v rámci súčasných možností.

S akým bodovým ziskom budete spokojný na konci roka 2020?

To neriešim, idem od zápasu k zápasu alebo od repre pauzy k tej ďalšej.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ján Mintál

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod