Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Z regiónu

Trojkilometrový úsek cesty medzi Varínom a Zázrivou je zrekonštruovaný

Úsek cesty medzi Varínom a Zázrivou je zrekonštruovaný. Prešiel odvodnením a osvetlené sú aj priechody pre chodcov v Terchovej.

18.11.2019 | 09:14

Žilinská župa dokončila opravu trojkilometrového úseku cesty medzi Varínom a Zázrivou v celkovej investícií viac ako 540-tisíc eur. Cesta bola rekonštruovaná z fondov Európskej únie v rámci II. etapy projektu Zlepšenie dostupnosti k sieti TEN-T v regióne Horné Považie. Práce nadväzovali na I. etapu, predmetom ktorej bolo odvodnenie viac ako dvoch kilometrov cesty a osvetlenie priechodov pre chodcov v Terchovej.  Informovala o tom hovorkyňa Žilinskej župy Martina Remencová.


Počas dvoch mesiacov sa podľa Remencovej zmodernizovalo celkom päť úsekov cesty II. triedy II/583, ktorá je významným dopravným prepojením Horného Považia, Oravy a Kysúc na krajské mesto Žilina. Tiež je využívaná ako obchádzková trasa počas uzávierok na ceste pod Strečnom. Stavebné práce sú ukončené, v týchto dňoch sa finalizuje vodorovné dopravné značenie a osádzanie zvislých dopravných značiek. ,,Dokopy sa opravili tri kilometre cesty, pričom práce sa realizovali vo Varíne, Krasňanoch, v Belej, v Terchovej a v Zázrivej. Odstránili sa úzke a nebezpečné miesta na ceste, vďaka čomu sa zvýši bezpečnosť a plynulosť dopravy,“ povedala županka Erika Jurinová.


Ako uviedla hovorkyňa ŽSK, modernizácia dôležitej dopravnej tepny týmto nekončí. Žilinská župa má schválenú žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) na nadväzujúcu III. etapu rekonštrukcie. Tá okrem štvorkilometrového úseku medzi Krasňanmi a Párnicou rieši aj opravu dvoch mostov, niekoľkých priechodov pre chodcov, súčasťou je rekonštrukcia priepustov, nespevnených krajníc, či sanácia zosuvov vozovky. Pripravuje sa súťaž na zhotoviteľa, po jej ukončení sa začne s prácami.  ,,Ak všetko pôjde podľa plánu, začať by sme mohli pred letom. Pôjde o veľkú rekonštrukciu v sume približne 2,6 milióna eur. Okrem toho máme k dnešnému dňu podanú žiadosť o NFP aj na IV. etapu. V prípade, ak uspejeme, opraví a zmodernizuje sa ďalších viac ako šesť kilometrov cesty a šesť mostov,“ dodala županka. Žilinská župa pripravuje aj úpravu troch frekventovaných križovatiek: Varín – Gbeľany, Varín – Koňhora a Dolná Tižina. Cieľom je zabezpečiť bezpečnosť chodcov a  bezpečný a plynulý prejazd vozidiel.

Autor: - r -

Foto: ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod