Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 7°C

Z regiónu

Turie a Višňové spája nová autobusová linka

Začiatkom októbra sa menil grafikon spojov SAD. V zmene sa vyskytol nový spoj, na ktorý obyvatelia obcí Turie, Višňové a Rosina už dlho čakali.

12.10.2023 | 11:17

Susediace obce Višňové a Turie sú spojené cestnou komunikáciou, ktorú radi využívajú motoristi pri dopravných zápchach v Lietavskej Lúčke. A práve túto dopravnú situáciu chce trochu uľahčiť Integrovaná doprava Žilinského kraja, s. r. o., ktorá má okrem iného na starosti aj zmeny v grafikonoch dopravných spojov. „Dôvod zavedenia tohto ranného autobusového spoja, ktorý premáva v režime pracovné dni školské vyučovanie, je najmä vyhnutie sa dopravným kongesciám na pozemnej komunikácii I/64 v úseku Lietavská Lúčka – Žilina v ranných hodinách, ktoré častokrát spôsobujú meškanie autobusových spojov 10 - 15 minút, ktoré sa následne prenáša aj na ďalšie spoje. Zároveň bolo potrebné posilniť ranné dopravné spojenie z obcí Višňové a Rosina, kde sa nám výrazne ranný spoj prepĺňal,“ vysvetlil situáciu Richard Staškovan, konateľ spoločnosti.

Obce Turie a Višňové tak spája nová autobusová linka, ktorú mnohí obyvatelia ocenili. A nielen kvôli prepojeniu obcí. „Som rád, že ráno pridali nový autobus. By ste neverili, akí sme ráno v autobuse napchatí,“ hovorí Martin, jeden z cestujúcich.  

 

Prepojenie obcí

Medzi obcami zatiaľ ale premáva len jeden ranný spoj. Ide o autobus, ktorý začína cestu v Žiline o 6:45 hod a smeruje do Turia cez Lietavskú Lúčku. Prichádza na zastávku Turie, Kráľ o 07:08 hod. Odtiaľ je napojenie práve cez obec Višňové smerom na autobusovú stanicu v Žiline.

Z reakcií obyvateľov dotknutých obcí je zrejmé, že by takýchto spojov privítali viac a aj na opačný smer. „Účel tohto spoja je prioritne doviezť žiakov a študentov načas do krajského mesta Žilina. Samozrejme, každé dopravné spojenie po troch, resp. šiestich mesiacoch prehodnocujeme z hľadiska efektívnosti, kde dávame do pomeru finančné náklady tohto spoja a jeho využiteľnosť cestujúcimi. V prípade priaznivých ohlasov cestujúcej verejnosti prehodnotíme vedenie niektorých ďalších spojov z obce Turie cez obec Višňové a to hlavne v čase dopravných špičiek, kedy je dopravná situácia na ceste I/64 značne komplikovaná,“ dodáva Staškovan.

Doteraz obyvatelia Turia, ale aj Lietavskej Lúčky, či Bytčice museli zakaždým na ceste do Višňového, resp. Rosiny prestupovať v Žiline. „Je to veľmi dobrý nápad, škoda, že len takto skoro ráno. Mohli by pridať aj ďalšie autobusy, najmä cez víkendy by potešili,“ hovorí Anna z Bytčice, ktorá má rodinu vo Višňovom a cestuje za nimi pomerne často.

 

Pripomienky evidujú

Grafikony dopravných spojov sa menia každý rok. Aktuálne je platný cestovný poriadok od 1. októbra do 9. decembra 2023. „Dňa 10. 12. 2023 bude prebiehať hlavná zmena cestovných poriadkov súbežne s generálnou zmenou grafikonu vlakovej dopravy 2023/2024, ako každý rok. Jeho prípadné úpravy budú záležať od podnetov cestujúcich, prípadne zástupcov samospráv. Verejná doprava je živý mechanizmus, ktorý je potrebné neustále prispôsobovať potrebám a požiadavkám cestujúcej verejnosti a práve toto je jedna z našich hlavných pracovných náplní,“ vysvetľuje na záver Staškovan.

Spoločnosť berie do úvahy aj vyťaženosť jednotlivých autobusových spojení.  V prípade ďalšieho spojenia obcí Turie a Višňové budú sledovať linky, ktoré smerujú z obce Turie do Žiliny cez Lietavskú Lúčku. Cestujúci môžu akékoľvek podnety ohľadom autobusových dopravných spojení posielať na e-mailovú adresu [email protected].  

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod