Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 9°C

Spravodajstvo

Ukončili najťažší školský rok

Poriadne sa zapotili. V čase pandémie zažili hektické obdobie učitelia a aj študenti. Po turbulentnom školskom roku prišla slastná odmena v podobe vysvedčení aj letných prázdnin. Spoločne s riaditeľkou Základnej školy Karpatská v Žiline Evou Smolkovou sme sa obzreli za týmto náročným obdobím.

08.07.2021 | 17:07

„Tento školský rok bol pre mňa najťažším za celých viac ako 30 rokov praxe. Zároveň bol veľkou výzvou, aby sme sa naučili a zdokonalili sa v novom spôsobe vzdelávania a komunikácie,“ prezradila v našom rozhovore riaditeľka Eva Smolková. Samotnou vedou v práve skončenom školskom roku bol prechod na online vyučovanie. „Na online vyučovanie sme boli lepšie pripravení ako v predchádzajúcom roku – technikou i vedomosťami, skúsenosťami. Veľmi náročné to bolo predovšetkým pre žiakov z prvého stupňa. Pre druhý stupeň to bolo v začiatkoch určite super, že boli doma. Po čase im však chýbala škola a najmä kamaráti. Všetko závisí od osobnosti dieťaťa,“ zaspomínala si Smolková počas nášho rozhovoru.



 

Ako sú na tom študenti s vedomosťami po návrate do školských lavíc?

Mnohým žiakom sa podarilo udržať krok s nárokmi jednotlivých ročníkov. Po návrate do školy v apríli väčšina z nás mala pocit, že vedomosti viacerých sú pomerne slabé, no v závere školského roka sme boli príjemne prekvapení. Vyznamenaných žiakov z 2. až 9. ročníka bolo 77,32 %, veľmi dobre prospelo 14,72 %, čo je super.

Koľko deviatakov odišlo a koľko prváčikov očakávate v septembri?

Z 9. ročníka nám odišlo 71 žiakov, z 8. ročníka na bilingválne štúdium odchádza 13 žiakov a z 5. ročníka na osemročné gymnázia odchádza 11 žiakov. Očakávame viac ako 80 prváčikov a z iných škôl k nám príde okolo 14 žiakov, takže stav žiakov zostáva takmer nezmenený – 870 žiakov.

Ako využije učiteľský zbor obdobie prázdnin?

Učitelia i ja využijeme prázdniny v prvom rade na regeneráciu, oddych. Mnohí strávia dovolenku na Slovensku spolu so svojimi rodinami.

Máte určité vízie do nového školského roka, akými aktivitami bude žiť škola?

Toto ťažké obdobie nám ukázalo viacero oblastí, na ktorých treba pracovať. Vzhľadom na zmeny v školskej legislatíve plánujeme  pracovať na proinkluzívnej klíme v škole a venovať sa viac potrebám nielen žiakov a rodičov, ale i učiteľov. Ďalším naším cieľom je, aby sa deti vrátili k pohybu. Počas leta pribudne k našim dvom multifunkčným ihriskám workoutové  ihrisko. V rámci projektu MŠVVaŠ SR   „ENVIROPROJEKT 2021“ budeme budovať zelenú triedu na vyučovanie v exteriéri, obhájili sme titul „Zelená škola“, takže pokračujeme v aktivitách aj v tomto smere.

 

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod