Žilinský Večerník

24. október 2024 | Kvetoslava
| 3°C

Spravodajstvo

Ukradnutý kočík našli majitelia na internetovom bazári

Pivničné „nákupy“, bohužiaľ, nie sú v Žiline ničím výnimočným. Zlodeji neváhajú odcudziť hocičo, čo môžu slušne speňažiť. Manželom zo Žiliny takto ukradli drahý detský kočík. Iniciatívne sa pustili do pátrania na internete a za pomoci polície sa im kočík úspešne vrátil.

25.09.2023 | 09:31

Stalo sa to začiatkom júna. Našli si vykradnutú pivnicu. „Ešte v nedeľu sme tam boli, všetko bolo v poriadku, a v pondelok na obed už bola vylomená. Zmizol nám drahý športový kočík. Volali sme hneď policajtov. Policajný technik aj našiel otlačky, ale zlodej evidentne pracoval v rukaviciach. Z kamerových záznamov nič nezistili, ale vchodové dvere boli poškrabané. Dlhodobo sa do nich snažil niekto dostať a minulý rok aj susedom ukradli bicykle. Evidentne tam niekto chodil na nákupy,“ hovorí Ivona zo Žiliny.

Kočík v plnej cene ako trojkombinácia stál 1600 eur. V duchu sa už s ním rozlúčili, no predsa tu boli okolnosti, podľa ktorých sa nádejali, že by sa dal vypátrať. „Nebol úplne bežný, preto som si povedala, že si všimnem, keď sa objaví. A zlodeji tiež odcudzili iba podvozok a športovú časť, pretože hlbokú vaničku sme mali v byte. Ak by niekto predával len polku kočíka, mohol by to byť ten náš. Kočíky sa totiž väčšinou predávajú ako trojkombinácia,“ hovorí mladá mamička. 

Ozvali sa na inzerát ako záujemcovia 

Obehala aj niektoré záložne v Žiline. Upozornila predajcov, že ak sa tento kočík objaví, bude pravdepodobne pochádzať z trestnej činnosti. „Pozerala som Marketplace a Bazoš. Spočiatku som to sledovala denne, neskôr už len tak raz za tri dni. A zrazu bum: po mesiaci sa objavil na Bazoši v Bratislave,“ pokračuje v opisovaní prípadu. Kočíky tej istej značky a farby, ktoré boli na predaj, našla zo dva už predtým. Ale keď na inzerát volala, predávali ich kompletné aj s vaničkou a autosedačkou. Ten z Bratislavy však potvrdil, že ide len o športovú časť. „Povedala som si, že to môže byť náhoda, ale všimla som si na fotografii, že na popruhoch mu chýbajú ramenné vankúšiky. A ja som ich doma našla,“ hovorí.

Pri lustrovaní profilu predávajúceho na bazáre mali manželia podozrenie, že ide naozaj o priekupníka rozličného kradnutého tovaru. Mal totiž v ponuke sadu zdvihákov na japonské autá, disky na porsche, tienidlo na karavan, jednoducho pivničný výber.  

Volali hneď vyšetrovateľke a dohodli sa s políciou, že sa na inzerát ozvú ako záujemcovia. „Už z diaľky som videla, že to je on. Náš kočík. Mali sme s manželom signál, že keď si budem istá,  poviem, že taký kočík som vždy chcela. A on pôjde zavolať 158,“ vysvetľuje Ivona.

 


Strhol sériové číslo

Pravdaže, aj zo strany poškodených majiteľov bolo potrebné správne identifikovať svoj kočík a mať jasné dôkazy. Šťastie im zahralo do karát, pretože kočík bol v zime v servise. „Napadlo mi, či ten pán, ktorý ho posielal na servis, nemá zapísané sériové číslo. Skontaktovala som sa s ním a za chvíľu mi poslala veľmi podrobne zdokumentovaný kočík, asi 40 fotografií. Každý jeden škrabanec a aj sériové číslo,“ podotýka.

Všimla si, že predávajúci sériové číslo strhol, čo už bolo podozrivé. Ale prasklina na madle a všetky signifikantné škrabance boli identické s fotografiami. „To nemohla byť náhoda. Otočila som sa na manžela a vravím mu: Ten kočík berieme, taký som si vždy chcela.“ On okamžite išiel telefonovať. Naťahovala čas, zjednávala cenu a chlapík evidentne znervóznel. Keď sa manžel dovolal na políciu, definitívne kúpu odsúhlasil a ešte išiel spolu s predajcom vybrať peniaze do obchodného centra. Mimochodom, za tak drahý kočík pýtal len 400 eur. 

Je dôležité mať dôkazy

Medzitým prišli policajti. Predajca kočíka pri príchode hneď vedel, koľká bije. „Ospravedlnila som sa mu za tento náš malý trik a povedala mu, že kočík pochádza z trestnej činnosti a žiadam policajtov o jeho zaistenie do doby vyšetrenia. Nech si dokáže, že je kočík jeho a na mne je dokazovanie, že je kočík môj. Ja som tie dôkazy, našťastie, mala, ale som poučená, že si mám do budúcna veľmi podrobne fotiť takéto vzácne veci. Ďakujem veľmi pekne majiteľovi Kindercentra, pretože len vďaka jeho poctivej robote sme ho dokázali identifikovať. On to síce robí kvôli sebe, vždy keď preberá nejaký kočík, ale nemusel už tie fotky mať. Bol tiež v prípade predvolaný ako svedok a potvrdil, že je kočík náš,“ uzatvára Ivona.

Polícia odporúča

Kočík sa po pár týždňoch vyšetrovania úspešne vrátil majiteľom. Veľmi časté sú však aj krádeže bicyklov či kolobežiek. Polícia upozorňuje, že pri kúpe je vždy dôležité spraviť si vlastné fotografie, ktoré by v prípade potreby pomohli identifikovať tento tovar. Treba ho fotograficky zaznamenať zo všetkých strán, a nezabúdajte ani na sériové číslo.

Ak si kupujete tovar z druhej ruky, a chcete sa vyhnúť kradnutému tovaru, pýtajte si od predajcu doklad o kúpe alebo informácie, odkiaľ pochádza. Vždy si overte jeho pôvod.  

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: Ilustračná snímka

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod