Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 6°C

Nezaradené

Ukrajincov treba najmä začleniť, myslia si dobrovoľníci

Žilinskí dobrovoľníci zabudli na svoje rodiny. Dennodenne trávia čas s ľuďmi, ktorí v Žiline našli svoje útočisko. Pomohli by im terénni pracovníci na vybavovanie dokladov.

16.03.2022 | 08:29

Navštívili sme Ukrajinský Dom v Žiline, ktorý vytvorili na začiatku vojnového konfliktu Ukrajinci a Slováci, ktorí žijú v Žiline pre ľudí na úteku z Ukrajiny. „Naším cieľom je pomôcť Ukrajincom a Ukrajinkám na úteku integrovať sa čo najrýchlejšie do života v Žiline formou všestrannej humanitárnej, praktickej a sociálnej pomoci a  komunitnej súčinnosti. Služby momentálne fungujú na základe dobrovoľníckej pomoci z radov obyvateľov. Budovu poskytol jej majiteľ, žilinský podnikateľ s rodinou,“ povedala Lucia Faltinová, podpredsedníčka občianskeho združenia.

NEČAKALI ÚTOKY NA CIVILISTOV

Súčasťou tímu je aj Olessya Besarab, ktorá na Slovensku žije už 14 rokov. „Prišla som na Slovensko ako výskumný pracovník na rok do Banskej Bystrici. Stretla som budúceho manžela a vydala som sa. Najprv sme plánovali presťahovať sa do Kyjeva. To bolo ešte v roku 2014 keď sa to tam začalo. V Žiline sme si zvykli aj na ľudí a páči sa mi aj príroda. Tak sme tu ostali. Tušila som už vtedy, že sa niečo stane, ale, že niekto bude útočiť na civilistov, tak to som nečakala. Je to niečo strašné, hovorí Olessya.

Tým, že pracovala aj ako novinárka, tak mala názor aj na politickú situáciu. „Keď niekto ničí nemocnice, tak to je veľa. Že pôjdu po ženách, deťoch a ľudia budú musieť utekať s taškami, aby sa zachránili, tak to som nečakala ani v najhoršom sne,“ hovorí so slzami v očiach. Denne prichádza do Ukrajinského Domu množstvo utečencov. Najdôležitejšie je ich začlenenie. Aktuálne im chýbajú najmä ľudia z mesta ako terénni pracovníci, ktorí by s Ukrajincami chodili na úrady, prípadne im vybavovali prácu, školy. Jednou z koordinátoriek je aj Petra Ondráčková.

SÚ TO NÁROČNÉ CHVÍLE

„Je to náročné. Brala som to celkom dobre až na nečakanú správu, ktorá mi prišla nedávno. V nej bolo, že bombardujú už aj úkryty, v ktorých sú aj ženy. Išlo o dve matky a deti ako aj dvoch novorodencov, ktorým sme akútne vybavovali ubytovanie. To sa nám aj podarilo a chcela by som vyzdvihnúť silu všetkých, ktorí pomáhajú,“ hovorí Petra, ktorá pôvodne do centra doniesla stoličky. „Všetci, ktorí pomáhajú neriešia svoju prácu, prichádzajú o svoje príjmy. Je to obdivuhodné. Za sedem dní sa tu vybudovalo všetko. Miesto, kde sa môže vyspať až 20 ľudí. Od registrácie až po vybavovanie práce a školy všetko na jedno mieste.“

To, čo je pre nich dôležité je zamestnať ľudí. „Pomohli by nám pracovníci, ktorí by chodili s nimi na úrady a vybavovali im umiestnenie do škôl.

Čo potrebujú?

Lieky  na suchý kašeľ, dráždivý kašeľ, čipky pre deti proti hnačke, kvapky do nosa, vitamíny, B-vit kvapky pre novorodencov, teplomery (môžu byt kľudne aj detské nalepovacie teplomery), odsávačky hlienov pre novorodencov. Chlapčenské veci, najmä športové. Pomôžu suché potraviny obilniny - ryžu, pohánku, bulgur, krúpy, strukoviny - šošovicu, fazuľu, hrach, cukor, soľ, kakao, chlieb a pečivo, sladké pečivo, ovocie, zeleninu, instantné polievky, džem, bezlepkové potraviny, jedlo pre psíkov.
 

 

 

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod