Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Spravodajstvo

Úľava schválená: poslanci odklepli jednoeurové nájomné za pozemky pod letnými terasami

Symbolické jedno euro zaplatia do konca októbra podnikatelia v Žiline ako nájomné za pozemky pod letnými terasami. Úpravu, ktorá má pomôcť prevádzkovateľom reštaurácií, barov, pohostinstiev a kaviarní s vonkajšími terasami, v pondelok 8. júna odobrili žilinskí mestskí poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Rokovanie sa konalo prvýkrát online a mestskí parlament schválil aj uznesenie, ktorým vytvoril mestským inštitúciám priestor na odpustenie alebo zníženie nájomného za ich priestory tretím osobám.

09.06.2020 | 08:45

Cieľom uvedených zmien, ktoré iniciovalo vedenie mesta je zmierniť súkromným spoločnostiam a podnikateľom ekonomické následky, ktoré im spôsobilo uzavretie prevádzok počas mimoriadnej situácie súvisiacej s koronavírusom. Schválenie zníženia nájomného v prípade letných terás a odpustenia nájomného mestskými organizáciami tretím osobám predstavuje pre mestský rozpočet predpokladaný výpadok vyše 55-tisíc eur.

„Citlivo vnímame potreby podnikateľov, ktorí v dôsledku zatvorených prevádzok prišli v minulom období o tržby, náklady im naopak neklesli. Teší ma, že návrh našiel širokú podporu v zastupiteľstve a verím, že podnikateľom skutočne pomôže. Zároveň vnímam výhrady občanov, ktorí upozorňujú na stiesnené podmienky pri niektorých letných terasách, ktoré zaberajú plochu nad rámec platných zmlúv. Upozornili na to aj poslanci mestského zastupiteľstva a určite sa touto témou budeme zaoberať,“ povedal Peter Fiabáne.


Podľa súčasnej platnej legislatívy mesta sa za terasy v Žiline neplatí poplatok, ale nájomné za pozemky pod letnými terasami v zmysle nájomnej zmluvy, ktorého výška je určená uznesením mestského zastupiteľstva. Nejde teda o systém riešenia cez záber verejného priestranstva, čo je rozdiel oproti viacerým mestám na Slovensku. Mestské zastupiteľstvo schválilo aj dodatky nájomných zmlúv na priestory v budovách škôl alebo inštitúciách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

„Štatutárnym zástupcom mestských organizácií a inštitúcií sme týmto vytvorili priestor, aby mohli reálne pomôcť nájomcom úplným odpustením či znížením nájomného,“ vysvetlil primátor.  

 

Autor: - r -

Zdroj: mesto Žilina

Foto: redakcia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod