Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 7°C

Spravodajstvo

Únik amoniaku zburcoval záchranné zložky

V utorok 22. októbra došlo za Žilinou smerom na Martin k mimoriadnej udalosti. Z poškodeného kontajnera, ktorý prevážal poľský kamión, unikal do ovzdušia nebezpečný čpavok.

28.10.2013 | 14:04

ŽILINA. O unikajúcom amoniaku za Žilinou pri Šibeniciach boli hasiči vyrozumení okolo pol štvrtej poobede. Po príjazde na miesto udalosti zistili, že na poľskom kamióne, ktorý na korbe návesu prevážal 8 989 kg čpavku, je jeden kontajner s objemom tisíc litrov poškodený a do ovzdušia uniká jedovatý plyn. „Hasiči vytýčili nebezpečný priestor, vytvorili okolo kamiónu vodnú clonu, korbu kamiónu skrápali prúdom vody, zabránili ďalšiemu úniku a prečerpali z poškodeného kontajnera cca 150 litrov amoniaku do náhradného kontajnera,“ informovala o zásahu hovorkyňa hasičov Miroslava Ondrichová.

Zamestnanci civilnej ochrany Okresného úradu v Žiline varovali obyvateľstvo. „Prostredníctvom hliadok mestskej polície boli informovaní a varovaní obyvatelia prímestskej časti Rosinky s upozornením, aby si zatvorili všetky okná a dvere. Vzhľadom na uniknuté množstvo nehrozilo bezprostredné ohrozenie životov, ale zápach sa mohol šíriť a spôsobovať nepríjemnosti pri dýchaní,“ uviedol Miroslav Bobčík, vedúci Krajského strediska Integrovaného záchranného systému.

Mimoriadnu udalosť dostali príslušníci záchranných zložiek pod kontrolu o pol ôsmej večer.

Čpavok, bezfarebný plyn so štipľavým dráždivým zápachom, je charakterizovaný ako toxická veľmi nebezpečná látka.

-ms-

Snímka Kurinec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod