Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Šport

Uvidíme v drese Vlkov viac žilinských juniorov? Obrovský výkonnostný rozdiel, šanca je zbytočná

Žilinskí hokejisti valcujú konkurenciu v lige jedna radosť. Do konca základnej časti (5. marca 2021), po ktorej ihneď nasleduje play –off zostáva Vlkov odohrať ešte 12 duelov, pričom na čele majú priepastný 27 bodový náskok pred svojimi konkurentmi. Zisťovali sme na tlačovej konferencii po minulotýždňovom dueli s Topoľčanmi či v kontexte tohto luxusného náskoku nedostanú väčšiu šancu žilinskí juniori od hlavného kormidelníka Dušana Gregora.

02.02.2021 | 12:05


Ako sa dá vplývať na hráčov, aby v mentálnej stránke sa držali dostatočne pri zemi? Predsa, obrovský náskok na čele tabuľky ťažko vymazať z hlavy.

Na jednej strane, toto čo hovoríte je pozitívum, no na druhej strane veľká hrozba. Nebojím sa povedať, že mužstvo je charakterovo dobre zložené, prijalo filozofiu, ktorú som sa tu snažil doniesť a spoločne s kolegami pracujeme dobre. Vytvárame sami na seba tlak, snažíme sa nemyslieť na tabuľku, lebo tá môže klamať. Už som naznačil, že play – off sa začína od 0:0. Nevnímame túto situáciu, zatiaľ tento tím to berie. Hrajú s chuťou, nie je tam nič vyšpekulované či laxné. Opakujem pozor treba sa držať pri zemi, play – off začína od 0:0

Ako sa vám darí aj sám seba držať v správnej prevádzkovej teplote? Je to aj pre vás určitým spôsobom nová situácia, keďže stále vyhrávate?

Mám v hlave jasný zámer. Vážim si každého súpera či už aj posledného v tabuľke. Hokejového boha si musíte vážiť a hýčkať. Ono je to krehké jak bublinka, sú veci, ktoré zvládnete aj so zavretými očami. Treba si vážiť tú pohodu, ale zároveň aj pracovať. Ja som obozretný, opatrný, pokorný, ale aj zdravo sebavedomý, čo musí byť a to hovorím aj chalanom v kabíne. To musí ísť ruka v ruke.

Žilina dlhodobo mala problém so zapojením mladých odchovancov a juniorov do A tímu. V tejto situácii, keď ste jasne na čele tabuľky, neuvažujete dať veľký  priestor juniorom?

My tu chceme zapájať mladých hráčov, no proste juniorka teraz nehrá. Zo začiatku sme mali nabitý program, teraz sú aj voľné víkendy. Nie je priestor a kvalita žilinských juniorov pri všetkej úcte nie je taká. Bol napríklad v zápase Korbáš, s ktorým sme veľa pracovali a nepreukázal kvalitu, aby tu s nami bol. Trošku sme ho dali naspäť dole, aby si porozmýšľal, čo treba hokeju dávať a to tam chýba. My ten káder máme dostatočne široký, máme určitý cieľ a ja mám zodpovednosť za toto mužstvo. Priznám sa a poviem na rovinu, nie je tam zatiaľ priestor na juniorku. Čaká nás zápas s výberom reprezentácie do 18 rokov, tam si môžeme niečo dovoliť a máme aj v hlave pripravené.

Nie je to tak trochu výsledkový alibizmus? Predsa máte náskok na čele obrovský a do konca základnej časti vám aj tak nik nepredbehne a obsadíte 1. miesto pred play – off. Žilinský divák je náročný, dlhodobo tréneri vyše 15 rokov v klube hovoria, že mladým hráčom šancu dajú a vieme z minulosti jak to dopadlo.

Ako ja to beriem, ale s tou jednou šancou, čo mu dám hrať, tak nič nespravím. Tam je tak obrovský výkonnostný rozdiel, že šanca je zbytočná. Oni (juniori) musia najprv hrať, nemajú absolútne žiadny zápasový rytmus a nie je to žiadny alibizmus, ale tvrdá realita, ktorej sa treba objektívne pozrieť do očí. Tak to je, úplne vylučujem slovo alibizmus, je neadekvátne a nemá absolútne relevantný základ, aby bolo použité.

Samozrejme, je daná otázka a vy ponúkate odpoveď. Z pragmatického hľadiska by ste aj tak boli stále na prvom mieste.

Vysvetlil som to. Nemajú žiadny zápasový rytmus, k tomu som Reháka poslal do Považskej Bystrice, Piatak dnes (Topoľčany – streda 27. 1) nehral. Mám tu mladých hráčov ako Pišoja, Fatul a u mňa mladý dostávajú veľký priestor, potrebujem týchto zapájať do mužstva. Na juniorov mi to zatiaľ nevychádza.

 

 

HALAJ BY SA POTEŠIL, NO JE REALISTA 

S touto témou sme oslovili aj trénera juniorov MsHKM Žilina Juraja Halaja. Niekdajší známy slovenský útočník nám vysvetlil aktuálnu situáciu. „Od 11. januára sme sa zaradili do spoločnej prípravy, teda netrénujeme dištančne a ani po skupinách. Buď je to pred alebo po A mužstve na ľade podľa dohody v rozsahu hodinky a pol, robíme bežné tréningy a začali sme už určité systémové veci. Dávame sa dokopy aj počtovo, nejakých 20 ľudí nám trénuje na ľade. Predtým sme chlapcom rozdali určité individuálne plány a nám trénerom sa posielali výstupy.“ Tiež sme mu položili otázku ako vníma slová hlavného kouča Vlkov Dušana Gregora o tom, že juniori na A tím nemajú a či by uvítal možnosť väčšieho zapojenie jeho talentovaných hráčov do žilinskej seniorskej kabíny. „Ak by som sa mal vcítiť do trénera v Áčku, tak sú tam nastavené určité vysoké ciele. Nemyslím si, že by žiadny tréner si dovolil zápas vypustiť či proste zariskovať v niečom, keď im to ide. Či nám zoberú našich juniorov do tréningu či zápasu ja neovplyvním, no bol by som za to rád. Viem, že sú niektorí z nich v hľadáčiku, občas chodia na tréning, bol tam aj štart za A tím ako Korbáš, Straka, Vydra a tieto veci sa dejú. Všetko je o šírke kádra, my ten tím v juniorke nemáme kvalitou široký a príliš veľa hráčov tam ani nemôžeme posunúť.  Tiež je dosť podstatné, že naše súťaže sa nehrajú, len trénujeme a to je pre vývoj hráčov dosť podstatný problém.“

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Daniel Stehlík - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod