Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 2°C

Zaujalo nás

Už 30 rokov sa na Fakulte riadenia a informatiky UNIZA učí informatika kvalitne a poctivo

Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline (FRI UNIZA) oslavuje 30. výročie svojho založenia. Svoj úspešný príbeh píše od roku 1990. Od svojho založenia sa venuje trom hlavným smerom, a to informatike, manažmentu a počítačovému inžinierstvu.

28.04.2020 | 09:15

Počas svojho pôsobenia si fakulta vybudovala silnú pozíciu. Vôbec ako prvá v rámci Českej a Slovenskej republiky inovovala výučbu informatiky a bola priekopníkom zavádzania objektovo orientovaného programovania. Svoju povesť lídra v oblasti informatiky a informačných technológií potvrdila aj pri zavádzaní e-vzdelávania.

Tridsať rokov svojej existencie využila na vybudovanie silnej značky garantujúcej kvalitu absolventov jej študijných programov. Fakulta odmietla cestu znižovania nárokov na znalosti študentov a svoju pozornosť upriamila na spoluprácu, kolegialitu, zabezpečenie výučby kvalitnými odborníkmi, ktorí participujú na významných medzinárodných projektoch a riešení výziev podnikovej praxe, vďaka čomu sa takto získané dlhoročné skúsenosti aplikujú do výučby. V poslednom čase fakulta kládla dôraz na vybudovanie unikátnej vonkajšej oddychovej zóny či interných zón, kde študenti nájdu ideálne prostredie na štúdium, stretnutia so spolužiakmi a aj oddych. Fakulta uzatvorila a rozvinula silné partnerstvá s IT firmami, ktoré jej umožnili vybudovať moderné laboratóriá a prepojiť výučbu s praxou.

Výsledok týchto snáh sa pretavil do záujmu študentov o štúdium informatiky na Fakulte riadenia a informatiky UNIZA. Na bakalárskom študijnom programe INFORMATIKA v súčasnosti študuje viac ako 700 študentov. Vďaka tomu sa fakulta postupne stala z pohľadu počtu študentov druhou najväčšou fakultou Žilinskej univerzity v Žiline.

V rámci štúdia informatiky študent získava znalosti z programovania a postupne sa stretáva s viacerými programovacími jazykmi. Dôležitou súčasťou je rozvoj logického myslenia a kreativity študentov, ktorí počas štúdia postupne formujú svoju špecializáciu a zoznamujú sa s ďalšími oblasťami informatiky, ako je tvorba webových stránok, mobilných aplikácií, testovanie softvéru, princípy informačných a komunikačných sietí, optimalizácia a počítačové simulácie, softvérové inžinierstvo či princípy operačných systémov.


Cieľom Fakulty riadenia a informatiky UNIZA bolo počas 30 rokov prispieť aj ku „zbúraniu“ mýtu, že informatika je čisto mužská záležitosť. Odvetvie informatiky a informačných technológií naopak potrebuje "ženský element”. Počet študentiek v študijnom programe Informatika postupne časom narastá a v súčasnosti v tomto študijnom programe študuje 14 % dievčat. Tie často patria k adeptom na prospechové štipendium. Dôkazom toho je aj naša bývalá študentka Petra Cross - úspešná vývojárka kalifornského Google (USA, San Francisco).

Fakulta riadenia a informatiky UNIZA je hrdá na všetkých jej absolventov – informatikov, nakoľko vie, koľko času, energie a úsilia venovali dosiahnutiu svojho cieľa. A práve preto Fakulta riadenia a informatiky UNIZA hľadá aj v týchto dňoch ambicióznych mladých ľudí, maturantov, ktorých baví informatika a informačné technológie a chcú sa stať v budúcnosti úspešnými odborníkmi v oblasti informatiky a informačných technológií.

Benefity, ktoré tým získajú, sú viaceré. V prvom rade je to okamžité uplatnenie na trhu práce (98 %, profesia.sk), adekvátne finančné ohodnotenie za prácu po ukončení štúdia (priemerný nástupný plat 1593 eur), možnosť učiť sa od najlepších a možnosť získať odborové štipendium až do výšky 1200 eur.

Kvôli pandémii COVID-19 boli prvýkrát počas 30-ročnej histórie fakulty zrušené písomné prijímacie skúšky. Do prvého ročníka študijných programov bakalárskeho štúdia budú uchádzači prijímaní podľa aritmetického priemeru z predposledného ročníka štúdia na strednej škole (koncoročné vysvedčenie) až do naplnenia plánovacej kapacity, ktorá bola navýšená.

Záujemci o štúdium si môžu podať elektronickú prihlášku do 31. mája. Prihlášku je možné podať na atraktívne bakalárske študijné programy:

·         informatika,

·         informatika a riadenie,

·         informačné a sieťové technológie,

·         manažment,

·         počítačové inžinierstvo.

Viac informácií o možnostiach štúdia na FRI UNIZA a jeho výhodách sú uvedené na stránke www.budfri.sk.

Ďalšie informácie o FRI UNIZA:

Web: www.fri.uniza.sk, FB: @FRIuniza, Instagram: @budfri.sk, Youtube: budfri.sk

Autor: - r -

Zdroj: FRI UNIZA

Foto: FRI UNIZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod