Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Zaujalo nás

Už túto sobotu nás čaká ďalší ročník Pikniku v meste V Budatíne

Voľný deň strávený s dobrým jedlom, v príjemnej spoločnosti a s pestrým programom pre všetkých, navyše v nádhernom prostredí Budatínskeho parku. Podujatie Piknik v meste okrem výborného jedla ponúka bohatý sprievodný program. Od hudby cez prednášky zdravej výživy a environmentálnej zodpovednosti až po čitáreň a tvorivé dielne pre deti. Viac nám o ňom prezradila jeho spoluzakladateľka a organizátorka Alexandra Štulerová Koreňová.

11.06.2024 | 13:12

Podujatie Piknik v meste sa u nás teší veľkej obľube, ktorý ročník sa momentálne pripravuje?

Bol by už šiesty, ale život a Covid to zariadili inak, takže štvrtý.

 

Prezraďte nám, kto stojí za týmto podujatím a ako vlastne vznikla táto myšlienka?

Sme dve kamošky Andrea a Saša. Poznáme sa už asi večnosť :). Okrem iných spoločných pracovných skúseností sme spolu robili na jednom gastro podujatí v Bratislave. Aďa tam mala na starosti manažment sociálnych médií, outdoorové kampane, produkciu a postprodukciu. Ja som viedla kampane, starala sa o PR, celý program, sponzoring. Vo finále už som to mentálne skoro celé zastrešovala. Bola som veľmi vyčerpaná a nenaplnená v zmysle spätnej väzby od ľudí, ktorí si ma najímali. Andrea mi jeden deň povedala: „Ty prečo neurobíš vlastný projekt?" Ani som to nezvažovala, vysvetľovala som jej, aké je to nákladné, zložité, únavné... Veľmi rýchlo mi nastavila zrkadlo otázkou: „A sem kto prináša všetkých partnerov?" A tak sa zrodila myšlienka, ktorej som bola stále viac a viac naklonená.

V to leto som išla s deťmi a kamoškou do Žiliny na výlet. Som totiž z Nového Mesta nad Váhom. Počula som o Budatínskom hrade, tak som ich tam vzala. Keď som ten priestor videla, okamžite som vedela, že to je ono. Priamo odtiaľ z nádvoria som zavolala Adi, že toto je miesto pre náš spoločný projekt.

 

Ktorý ročník sa zatiaľ tešil najväčšej návštevnosti? Na čo návštevníci reagovali najlepšie, čo malo najlepšie ohlasy?

Asi prvý, tak to býva. Ľudia sú v očakávaní z nepoznaného. Neviem, čo má najväčší ohlas, lebo naši návštevníci od nás odchádzajú šťastní a ďakujú nám, to je pre nás najviac. My ten program každý rok meníme. Čo nemeníme je filozofia. Piknik v meste je o kultúre stravovania, o podpore lokálnej gastronómie a produkcie. Keď dáme von informáciu, že bude Piknik, okamžite nám volajú predajcovia. Je to možno neuveriteľné, ale aj ich odmietame. Nie z nevďaky, ale máme zásadu, čo z gastra a produktov ponúkať chceme a čo nie. Nenájdete u nás stánok s klobásou a pivom. Ak hej, musí to byť moderne poňaté. Asi viete, o čom hovorím. My nie sme jarmok, bez akejkoľvek dehonestácie týchto tradičných podujatí.

 

Ako sa toto podujatie od svojho prvého ročníka vyvíja, čo sa mení?

Gastro padlo kvôli Covidu doslova na ústa. Prvý ročník bol naozaj silný. Dnes, aj vzhľadom k tomu, že si vystavovateľov vyberáme, ponuka nie je taká bohatá ako pred Covidom. Každý zvažuje, do čoho investuje. Piknik v meste je v celku nákladné podujatie. Nemáme priestor grátis, kde na parkovisko postavíme truck. Logicky s prezentáciu majú spojené náklady aj naši predajcovia. Sme ale vďačné za našich skalných, ktorí nás milujú a my ich tiež. A veľmi sa tešíme každému novému. Rôznorodosť ponuky je pre nás alfa a omega. Nehľadajte u nás dva stánky s burgrami. Minimálne nie s primárnym zameraním na burgre oba. Vždy musí mať vystavovateľ v ponuke niečo iné ako kamoš vo vedľajšom stánku. Našťastie sa v poslednej dobe aj na Slovensku vraciame k sezónnosti, lokálnosti a teda aj kvalite toho, čo si servírujeme na stôl.

 

Prezraďte nám, na čo sa môžu naše chuťové poháriky tešiť tento rok?

V Budatínskom parku môžete v sobotu ochutnať Bao žemle, remeselné pivo, pirohy, domáce nátierky, výberové kávy, netypické „šmakocinky“ z medu, vietnamskú kuchyňu... Určite nebude nikto hladný a pokojne treba prísť s celou rodinou, vrátane starých rodičov. Naozaj sa na všetkých tešíme, z ponuky si vyberie každý.

 

A aký sprievodný program nás čaká?

Kuchárske prezentácie od vystavovateľov, kávové workshopy, rysuje sa nám zaujímavá módna prehliadka s ekologickou tematikou, rady by sme dali dokopy diskusiu ku klimatickej kríze, ktorá v tejto chvíli ale nemá potvrdených všetkých hostí, takže treba sledovať naše sociálne siete. Celým dňom bude sprevádzať DJ so setom zostaveným z deep a soulful house trackov.

 

Rodičov určite zaujíma, čo bude pripravené pre najmenších?

Malých aj veľkých tam čaká nácvik čistenia zubov zdarma. Určite by sa vám páčilo mať každý večer v kúpeľni motivovaného drobca, ktorý vie, ako a prečo si čistiť zúbky. Krajskú knižnicu nájdete v piknikovej čitárni. Deťom budeme čítať príbehy, ktoré sa ukrývajú v knihách, zahrajú si spoločenské hry a rôzne iné pohybové aktivity. Pre najmenších budú pripravené omaľovánky a rôzne iné hry na precvičovanie jemnej motoriky.

 

Aké sú vaše vízie /ciele do ďalších rokov?

Prežiť, rozvíjať a inovovať. Pomôžte nám v tom a príďte nás všetkých, vrátane vystavovateľov a účinkujúcich podporiť. Veľmi sa na všetkých tešíme. :)

 

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod