Žilinský Večerník

19. máj 2024 | Gertrúda
| 5°C

Spravodajstvo

V Budatíne otvorili vynovené podkrovie

V sobotu priestory slávnostne otvorili, v nedeľu sa tu už konalo skvelé podujatie. Víkend na Budatínskom hrade sa niesol v znamení textilnej výroby.

01.11.2023 | 09:22

Podujatie pri príležitosti slávnostného otvorenia zrekonštruovaného podkrovia sa konalo v sobotu 28. októbra. Jeho súčasťou bol aj bohatý sprievodný program zameraný najmä na textilnú výrobu a jej spoločenský dopad. „Rekonštrukciu podkrovia sme zrealizovali vďaka projektu cezhraničnej spolupráce v rámci slovensko-českého Interregu pod názvom Remeslá a priemysel v múzeu. Táto časť Budatínskeho hradu bude slúžiť ako multifunkčný priestor určený na organizáciu výstav, konferencií alebo workshopov. Náš cezhraničný partner Muzeum Beskyd Frýdek-Místek v rámci projektu zrevitalizoval renesančný palác hradu Hukvaldy,“ uviedol riaditeľ múzea Michal Jurecký.

Obnova priestorov spočívala predovšetkým v zateplení podkrovia, prác na protipožiarnych náteroch, podlahovom vykurovaní a z rekonštrukcie elektroinštalácie. „Tento priestor sme predtým veľmi nevyužívali, prípadne len na krátkodobé výstavy, ktorým neprekážal surový charakter podkrovného priestoru. Myslím, že sa nám podarilo celkom slušné dielo,“ ohodnotil riaditeľ.


Textilná sobota

Sobotný program bol zameraný na odborné prednášky, divadlo, hudobné vystúpenia a workshopy. V odborných prednáškach sa návštevníci dozvedeli postup výroby od ovčieho rúna až po klbko a aké problémy sprevádzajú vlnársky priemysel po celom svete, ako priemyselná revolúcia ovplyvnila módny trh, o histórii továrne Karla Löwa v Žiline, ako aj o začiatkoch priemyselnej výroby textilu v českom Frýdku-Místku. „Mestá Žilina a Frýdek-Místek spája dedičstvo textilnej výroby. V oboch regiónoch bolo najskôr silne zastúpené súkennícke remeslo, neskôr v nich vznikli textilné fabriky, ktoré výrazným spôsobom ovplyvnili hospodársky a spoločenský život miestneho obyvateľstva. Preto sme sa rozhodli, že aj podujatia organizované Považským múzeom v rámci projektu zameriame na tému textilnej výroby a na jej spoločenský dopad,“ približuje historička Považského múzea, Zuzana Kudzbelová.

V rámci hudobného vystúpenia sa predstavila skupina Ondro a kamaráti. Program oživila aj hra divadelno-hravého zoskupenia RAZCA s názvom Povedačky pri priadkach. Okrem hlavného programu boli pripravené aj workshopy tkania na malých krosnách a česania a pradenia ovčej vlny na vretienku.

Tvorivá nedeľa

V nedeľu 29. októbra sa vo vynovených priestoroch uskutočnila Prvá nedeľa v podkroví Budatínskeho hradu. Program nadväzoval na predchádzajúci deň s odbornými prednáškami na textilné témy, ktoré boli preklenuté hudobnými vystúpeniami harfistky Anety Jakubcovej. V popoludňajších hodinách si deti mohli pozrieť predstavenie z repertoáru Divadla zo šuflíka. V rámci workshopov sa záujemcovia mohli zúčastniť kurzov plstenia, pradenia na vretienku, modrotlače a bolo pripravené aj maľovanie na textil pre deti.

Počas oboch dní si návštevníci mohli v podkroví Budatínskeho hradu pozrieť zaujímavé zbierkové predmety Považského múzea súvisiace s textilnými dejinami.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod