Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Spravodajstvo

V Bytči si z územného plánu opäť spravili omaľovanku

Mesto Bytča si opäť urobilo z územného plánu omaľovanku. Namiesto toho, aby pristúpilo k štandardnej a zákonnej zmene v územnom pláne (ÚP), poslanci sami odhlasovali zmenu využitia územia ľahkého priemyslu na obchod a služby. Návrh im predložil primátor Miroslav Minárčik. 

26.08.2013 | 15:10

Mesto Bytča si opäť urobilo z územného plánu omaľovanku. Namiesto toho, aby pristúpilo k štandardnej a zákonnej zmene v územnom pláne (ÚP), poslanci sami odhlasovali zmenu využitia územia ľahkého priemyslu na obchod a služby. Návrh im predložil primátor Miroslav Minárčik. 

 

Volené orgány mesta tak postupovali opakovane, hoci ich už minulý rok, keď sa hlasovaním, bez pripomienok verejnosti, snažili zmeniť územný plán v prospech výstavby bytovky pri Kaplnke, ministerstvo, aj stavební experti upozornili, že to nie je zákonný postup a v ÚP si nemôžu vyfarbovať plochy, ako sa im zachce.

Tentoraz sa snažili obísť zákonný postup zmeny ÚP v prospech spoločnosti Bent a jej výstavby údajne obchodného domu na Hlinkovej ulici. Platný územný plán na tom mieste počíta s ľahkým priemyslom. Firma tam vyrábala obuv.

Hovorca ministerstva dopravy a výstavby Martin Kóňa, architekt Dušan Maňák aj poslanec Milan Ovseník hovoria, že takýto postup nie je v poriadku. „Primátor predložil poslancom takýto návrh. Poslanci tomu dali zelenú a zobrali na vedomie petíciu občanov, ktorí s výstavbou nesúhlasia. Najväčším problémom totiž bude dopravná obslužnosť. Prístupové komunikácie pôjdu cez námestie alebo po jednosmernej Hlinkovej ulici medzi rodinnými domami. Alebo po Rázusovej ulici, kde je problematická križovatka,“ hovorí Milan Ovseník, ktorý si myslí, že takéto zmeny musia byť robené cez zákonný postup, ktorým je zmena ÚP.

Ľudí počúvať nechcú
S dopravnou obslužnosťou, najmä so zásobovaním predajne, majú problém aj obyvatelia Červeňanského ulice. Dopočuli sa, že práve tam by mala vzniknúť nákladná vrátnica. Podpísali petíciu a žiadali, aby sa mohli vyjadriť. „Nikto nás o ničom neinformoval, nepýtali sa na náš názor a zrazu to len schválili bez nášho vedomia. Nákladnú vrátnicu plánujú urobiť oproti našim oknám, je možné, že tu budú chodiť kamióny s tovarom. Považujeme to za veľký zásah do kvality nášho života. Poslanci odhlasovali, že budeme účastníkmi stavebného konania. Keď však idem okolo, tak vidím, že obvodové múry už stoja a nikto nás nezavolal. Takže vydali povolenie bez nás? To snáď ani nie je možné!“ hovorí Jozef Hlucháň.

Žilinský večerník požiadal o informácie primátora Miroslava Minárčika aj hovorkyňu mesta a kontaktovať sme sa snažili aj majiteľa spoločnosti Bent Jozefa Ftáčka. Napriek opakovaným pokusom, aj napriek tomu, že je to už viac ako mesiac, doteraz nikto z nich na naše otázky nereagoval. Pýtali sme sa pritom na základné veci, napríklad, či mesto vydalo búracie a stavebné povolenie, či pristúpi k zmene územného plánu, ako bude vyriešená dopravná obslužnosť, aká bude kapacita parkovacích miest atď.

Martin Kóňa hovorí, že postup mesta nebol správny. „Podľa ÚP mesta Bytča výrobné plochy nie sú plochami na obchod a služby, tie sú pod plochami občianskej vybavenosti. Ak územie je podľa platného ÚP ako výrobná plocha a má byť územím obchodu a služieb, je potrebné obstarať zmeny a doplnky územného plánu,“ napísal nám hovorca.

Rovnaký názor má aj renomovaný žilinský architekt Dušan Maňák. „Takáto zmena sa môže realizovať len na základe platného legislatívneho procesu pre zmeny a doplnky územného plánu. Postup je taxatívne určený v stavebnom zákone a súvisiacich vyhláškach,“ uviedol. Rozhodne to teda nejde jednoduchým hlasovaním mestského zastupiteľstva, bez zapracovania pripomienok verejnosti, ako sa to snažia urobiť v Bytči.

Architekt je navyše presvedčený, že zariadenia, ktoré si vyžadujú veľké zásobovanie a prístup zákazníkov vozidlami, nepatria do centra miest, ale mali by ich stavať na výpadovky.

Práce načierno?
Bez toho, aby sa k zmene lokality mohli vyjadriť najbližší susedia a cez zmenu ÚP aj všetci občania, už majiteľ zbúral staré budovy a vybudoval nové obvodové múry. Keďže on ani mesto s nami nekomunikujú, nie je možné zistiť, či na základe legislatívne pravdepodobne neplatnej zmeny využitia lokality, vydali územné povolenie. Pravdepodobne však nie, pretože ešte pred tým by o stanovisko museli požiadať napríklad aj Obvodný úrad životného prostredia v Žiline. Podľa prednostky Drahomíry Macáškovej ich však o stanovisko doteraz nikto nepožiadal. „Nie je možné, aby bolo stavebné povolenie bez toho vydané. Ak sa tak stalo, dajte nám informáciu a my to budeme riešiť,“ informovala nás.

Je teda pravdepodobné, že prebiehajúce práce sú bez stavebného povolenia a teda načierno. S veľkou pravdepodobnosťou však s tichým súhlasom vedenia mesta. Alebo je možné, že si to primátor a stavebný úrad nevšimli, hoci je stavenisko od mestského úradu vzdialené vzdušnou čiarou len niekoľko desiatok metrov?

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod