Žilinský Večerník

6. máj 2024 | Hermína
| 20°C

Spravodajstvo

V dynamike rozvoja je Žilina druhá najlepšia na Slovensku

Žilina je podľa expertov na ekonomiku druhým najrozvinutejším mestom na Slovensku. Lepším je už len Bratislava. Vedenie mesta je  výsledkom potešené, Žilinčania sú mierne zaskočení.

18.11.2013 | 13:32

ŽILINA. Žilina je s počtom obyvateľov štvrtým najväčším mestom Slovenska. Podľa odbornej štúdie pod názvom MasterCard slovenské mestá rozvoja jej ale v rebríčku rozvoja patrí druhé miesto.


Vysoký počet patentov a firiem

Podľa autorov projektu, ktorými je spoločnosť Master-Card a experti z Ekonomickej univerzity v Bratislave, je naše mesto vďaka dobrému dopravnému napojeniu, ako i výhodnej polohe v blízkosti Českej a Poľskej republiky, významným ekonomickým centrom regiónu. „Za rok 2011 má index rozvoja na úrovni 62,17, čo Žiline zabezpečilo výborné druhé miesto zo všetkých hodnotených miest. Pri hodnotení ekonomickej oblasti obsadila taktiež druhé miesto. Zásluhu na tom má predovšetkým vysoký počet patentov a firiem. V sociálnej dimenzii sa Žilina zaradila na štvrté miesto, a to vďaka nízkej miere dlhodobo nezamestnaných.“

Vedenie mesta výsledok odbornej štúdie príjemne potešil. Pod výborné hodnotenie sa podľa hovorcu Pavla Čorbu podpísalo viacero faktorov, ako napríklad letisko, rieka Váh, ktorá by sa do budúcnosti mala využívať na riečnu dopravu, prítomnosť Žilinskej univerzity či príchod automobilového závodu.

Zároveň si je vedomé aj svojich nedostatkov. Jedným z nich je nezamestnanosť, ktorá so sebou následne prináša pokles životnej úrovne, menšiu kúpnu silu, čo sa odráža aj na rozvoji mesta.


Chýba diaľnica i zeleň

Málo pracovných príležitostí je v našom meste aj podľa 36-ročného Branislava. „Okrem toho bývanie pre mladých je tu pridrahé, nepáči sa mi ani architektúramesta. Každá voľná plocha je zastavaná krížom–krážom. O parkovaní už radšej ani nehovorím,“ konštatuje. „Páči sa mi vybudovaný skatepark pre mladých na Vodnom diele i rekonštrukcia Budatínskeho hradu,“ hovorí.

Žilinčan Vlado zas oceňuje rozvinutý priemysel i dopravnú infraštruktúru. Chýba mu tu dobudovaná diaľnica.


-ms-, SITA
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod