Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -2°C

Spravodajstvo

V Hornom Hričove bojujú za prejazd „nákladiakov“ mimo obec

Horný Hričov je vďaka prítomnosti dvoch priemyselných parkov zaťažený frekventovanou nákladnou dopravou. Občania sa búria formou petície. Prekáža im hluk či praskajúce múry na domoch a žiadajú nákladnú dopravu odkloniť mimo obec.

21.10.2013 | 14:58

HORNÝ HRIČOV. Riešenie sa dostavilo. Prejazd cez súkromnú komunikáciu mimo centra obce ešte v lete ponúkla firmám z priemyselného parku spoločnosť Slovnaft s tým, že si každá zvlášť vyžiada povolenie. Pred tromi týždňami nás hovorca spoločnosti Anton Molnár informoval, že súhlasné stanovisko k prechodu vozidiel udelili zatiaľ iba šiestim firmám. Ich názvy však nechcel poskytnúť. K otázke, či o prejazd svojich nákladných áut mimo obec firmu Slovnaft požiadali, sa vtedy kladne vyjadrili len Váhostav-PREFA a T+T. SEVAK uviedol, že nákladnú dopravu nevyužíva.

Po uzávierke čísla nám dala svoje stanovisko aj COOP JEDNOTA, ktorej logistické centrum sídli v priemyselnom parku v Hornom Hričove. „Naša spoločnosť sa zaoberá nákupom potravinárskeho, drogériového a priemyselného tovaru a distribúciou do 325 predajní systému COOP Jednota – Žilina, Čadca, Prievidza a Martin. Naši zmluvní dodávatelia zabezpečujúci dovoz tovaru do nášho logistického centra boli písomne upozornení na dodržiavanie dopravného značenia v obci a požiadaní, aby autá s nosnosťou nad 12 ton využívali komunikácie mimo obce Horný Hričov,“ informovala nás riaditeľka COOP JEDNOTA - Logistického centra Ing. Jana Bušíková. Povolenie na prejazd po komunikácii Slovnaftu spoločnosť dostala.

Autá nasmerovali na komunikácie mimo obce na základe požiadavky starostu. „Snažíme sa v maximálne možnej miere vyjsť v ústrety požiadavkám starostu obce Ing. Jozefa Trizuliaka a občanov obce na zníženie počtu prejazdov nákladných áut vykonávajúcich zásobovanie pre našu spoločnosť cez obec Horný Hričov,“ dodala riaditeľka logistického centra. Distribúciu tovaru im vraj zabezpečuje súkromná dopravná spoločnosť autami s nosnosťou do 12 ton, čím neporušujú žiadne dopravné predpisy v obci.

Situácia v obci sa trochu zlepšila, ťažké autá tu však stále vídať. O to, aby sa nákladná doprava v centre obce úplne eliminovala, budú Hričovčania naďalej bojovať.

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod