Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 9°C

Spravodajstvo

V kaplnke na Starom cintoríne našli striekačky

Komu slúži posvätné miesto? Prespávajú tu bezdomovci, podľa ľudí aj fetujú. Prosia kompetentných, aby kaplnke z 18. storočia vrátili jej pôvodný význam a vážnosť.

01.10.2013 | 11:34

ŽILINA. Pozostalí po zosnulých, ktorí si pre svojich blízkych zvolili za miesto posledného odpočinku Starý cintorín, už roky chodia okolo miestnej zanedbanej kaplnky. Teraz je ešte väčším tŕňom v oku. Ľudia sa boja, lebo tu prespávajú živly. Rady si nevie dať ani správca cintorína.
 

Spravili si tu pelech

„Kaplnka chátra a zaslúžila by si rekonštrukciu. Dlhý čas bola zamknutá, teraz ju niekto otvoril, pribúdajú tam odpadky, aj injekčné striekačky. Starý oltárik by sa dal ešte opraviť. Prosíme kompetentné orgány o nápravu, zachovajte nám túto starobylú pamiatku,“ napísali nám ľudia, ktorí sa tu chodia starať o hroby svojich blízkych. Pracovník na cintoríne, ktorý tu v čase našej návštevy kosil trávu, potvrdil: „Ráno odtiaľ vychádzajú, bežne si pýtajú od nás euro. Majú okolo tridsať. Aj striekačky sme tam už našli.“
 

Správca nezmôže nič

Žilinské cintoríny sú v správe spoločnosti FUNERAL. Jej konateľ Vincent Francl tvrdí, že o probléme s kaplnkou na Starom cintoríne vedia. „Vieme o tom, ale nič nemôžeme robiť. Je to majetok cirkvi. Pred piatimi rokmi sme trikrát žiadali, aby podnikli nejaké kroky. Kaplnka chátra, je to škoda. Neraz tam boli vybité okná a bezdomovci. My budeme len radi, keď sa to konečne vyrieši,“ hovorí.
 

Kto je vlastník?

„Kaplnka na Starom cintoríne nie je vo vlastníctve katolíckej cirkvi, preto nemáme kompetenciu riešiť otázky s ňou spojené. Neteší nás jej súčasný stav, avšak nemôžeme manipulovať s majetkom, na ktorý nemáme právny dosah. V budúcnosti, ak by sa po dohode zúčastnených strán stala vlastníctvom cirkvi, by sme ju radi opravili,“ uviedol Zdeno Pupík, hovorca žilinskej diecézy.

Zdá sa, že kaplnku tak skoro oprava nečaká. Orgány sa nevedia dohodnúť, komu vlastne patrí. Hovorca mesta totiž takisto uvádza, že ju v majetku mesta neevidujú.

Ak sa nájdu injekčné striekačky, je potrebné ihneď kontaktovať štátnu políciu. „Za poriadok na cintoríne je zodpovedný správca cintorína. Mesto ho bude žiadať, aby si riadne plnil svoje povinnosti,“ dodáva hovorca mesta Pavol Čorba.
 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod