Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Kultúra

V knižnici môžete zažiť aj kúzelnú noc s Andersenom

V tomto týždni sa môžete tešiť na večerné čítanie, besedu o cestovaní ale aj na stretnutie s hercami.

29.03.2022 | 15:18

V knižnici si aj na tento týždeň pripravili množstvo podujatí. „Srdečne vás pozývame na krst knihy Bajkal – Slavnoje more od Pavla Viteka a Jana Rychetského, ktorý sa uskutoční v utorok 29. marca o 17. h. Obrazová publikácia prináša formou rozhovorov sedemnásť príbehov Slovákov, Čechov, Rusov, Buriatov a Ukrajinca, ktorí pri Bajkale nechali kus svojho srdca,“ povedala Jana Neslušanová, vedúca oddelenia knižnično-informačných služieb – Centrum. Dozviete sa aj o dobrodruhoch a športovcoch, pre ktorých sa jazero stalo základňou „Divokého východu“ či ďalšou métou na prekonanie svojich fyzických možností. O histórii oblasti spätej s prítomnosťou Čechoslovákov či už v podobe légií alebo odvážlivcov rôznych profesií. O najdlhšej železnici sveta – Transsibírskej magistrále a jej odbočkách. O sibírskych národoch a ich duchovných vodcoch – šamanoch. O tom, ako vyzerá misionárska činnosť v najväčšom katolíckom biskupstve na svete.

PUTOVANIE PO SLOVENSKU

Zaujímajú vás fotografie, zápisky z ciest a viacero zaujímavosti o ktorých sa nikde inde nedočítate? „Príďte na besedu v stredu 30. marca o 17. h do knižnice a budeme putovať po Slovensku. Najskôr sa vyberieme do obce Jarná, bývalé Božetechovo, ktoré bolo pomenované po slovenskom Leonardovi da Vincim Jozefovi Božetechovi Klemensovi. Jeho meno  je späté aj so Žilinou.“ Zastavíme sa na Spiši, konkrétne v Nálepkove, ktoré je pomenované po hrdinovi druhej svetovej vojny kapitánovi Jánovi Nálepkovi. A napokon sa pozrieme, aké tajomstvá ukrýva Hurbanova Dolina, ktorá nesie názov významného slovenského dejateľa Jozefa Miloslava Hurbana, ktorý túto časť Kopaníc veľmi dobre poznal. Cestou po týchto miestach sa zastavíme, okrem iného, aj v Trnave, v Brezovej pod Bradlom, kde navštívime Štefánikovu mohylu a nevynecháme ani Myjavu.

NOC S ROZPRÁVKAMI

Už ste zažili rozprávkový večer v knižnici? Každoročne deti oslavujú narodeniny svojho hrdinu - rozprávkara Hansa Christiana Andersena. „V piatok 1. apríla od 17:30 do 22. h pozývame deti vo veku od 6-10 rokov, aby zažili knižnicu a knihy úplne iným spôsobom. Počas večera uvidia knižnicu po tom ako odídu ostatní čitatelia. Prečítame si rozprávku, vyrobíme si niečo pekné a možno príde aj skutočný pán Andersen.“  Na podujatie je potrebné sa vopred prihlásiť. Bližšie informácie nájdete na stránke a FB Krajskej knižnice v Žiline.

Aj vy rozmýšľate nad tým ako dať knihám druhý domov? Ak áno, prineste svoje knihy v sobotu 2. apríla od 9. h a ponúknite ich na predaj iným. Burza kníh sa bude konať v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline. Stačí ak prídete so svojimi knihami a môžete ich predať iným knihomoľom, ktorí budú v ten deň v knižnici a prejavia záujem. Cenu za svoje knihy si určíte vy, my vám ponúkame príležitosť a priestor.

STRETNUTIE S HERCAMI

„Aj v apríli vás pozývame na ďalšie stretnutie v rámci projektu Čítaj a zaži. V utorok 5. apríla o 16:30 h v knižnici budú pre vás čítať herečky z Mestského divadla Žilina Barbora Švidraňová a Tajna Peršić úryvky z neobyčajných myšlienok, postrehov o tom, čo dnes znamená byť ženou od spisovateľky a publicistky Chimamandy Ngozi Adichie. Čítanie je venované pripravovanej premiére inscenácie Kaderníčky od dramatičky Astrid Saalbach v réžií Eduarda Kudláča. Hra je trpkým a ostrým pohľadom na svet, kde sú ženy objektmi, ale môžu si za to samé. Autorkiným terčom je mýtus krásy, materstvo či rod ako konštrukt.

Viete, že darovaním krvi môžete zmeniť osud iného človeka a zachrániť aj viac ľudí? Príďte a darujte krv aj vy. „Knižnica spolu s Národnou transfúznou službou Žilina vás pozývajú na odber krvi, ktorý sa uskutoční v stredu 6. apríla od 8. do 11. h v knižnici. Pridajte sa k nám a pomôžte ľuďom, ktorí to potrebujú,“ povedala o ušľachtilej akcii.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod