Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Spravodajstvo

V Korni bude „mlieť“ veterný mlyn

Veterné mlyny zažili svoju najväčšiu slávu začiatkom minulého storočia. Jeden taký sa doteraz nachádza v osade U Šulcov v Korni. Keďže stojí v ťažko dostupnom teréne, jeho repliku postavia aj priamo v obci.

06.05.2013 | 13:58

KORŇA. Drevený mlyn z roku 1958 priviezli do osady U Šulcov v obci Korňa zo susedných Čiech. Miestni obyvatelia ho využívali na mletie obilia pre dobytok. Veterný mlyn sa dotočil v roku 1985 a odvtedy je nefunkčný.


Doteraz je vyhľadávanou atrakciou pre turistov a návštevníkov Korne. Nachádza sa ale tri kilometre od centra obce a v ťažko dostupnom teréne. Sem–tam sa stane, že nejaký turista po ceste do osady zablúdi. Preto sa starosta obce Jozef Kontrík rozhodol postaviť v Korni jeho dvojníka.

Veterný mlyn je korňanským divom. Na snímke starosta obce Jozef Kondrík (vľavo) a jeden z majiteľov mlynu Jozef Gajdičiar (vpravo). Snímka archív

„Do osady U Šulcov, kde veterný mlyn stojí, sa ide dva kilometre po ceste, jeden kilometer po chodníčku, ktorý je známy len miestnym domorodcom. Už sa nám stalo, že sme tu museli zbierať turistov, ktorí zablúdili. Aby sa to niekedy neskončilo tragicky, chceme postaviť v obci jeho repliku,“ vysvetľuje podstatu zámeru starosta.


Aby mohli nápad zrealizovať, reagovali na výzvu Žilinského samosprávneho kraja na predkladanie žiadostí o poskytnutí dotácie z Európskej únie a boli úspešní. Drevený mlyn by mohol v obci stáť už toto leto. „Najneskôr v auguste tu už bude prezentácia výstavby. Plánujeme tu zaviesť aj kultúrnu činnosť. Budú sa tu pripravovať dobové jedlá z čias, keď bol mlyn ešte funkčný,“ rozpráva Jozef Kontrík.

Drevený veterný mlyn skrytý hlboko v korňanských lesoch je na Slovensku skutočným unikátom. Právom ho zaraďujú aj medzi divy, ktorých má obec sedem. Okrem mlyna je zázrakom tohto odľahlého kúta nášho regiónu aj ropný vrt, liečivé pramene, zjavenie Panny Márie, drevená architektúra, storočné lipy a tradícia zvestovania príchodu Vianoc.


-ms-
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod