Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 6°C

Spravodajstvo

V Kysuckom Novom Meste končí bezplatné parkovanie

Parkovanie v centre Kysuckého Nového Mesta bude onedlho spoplatnené. O výške parkovného rozhodnú poslanci tento týždeň.

11.03.2013 | 15:02

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO. Parkovacie automaty by mali na obchodnej Belanského ulici pribudnúť už v najbližších mesiacoch. Spoplatnená bude aj časť ulice, ktorá sa zatáča ku poliklinike.

Dalo sa to očakávať
O výške parkovného budú rokovať poslanci tento štvrtok (14. marca). Predložený návrh je 0,30 eura za polhodinu a 0,50 eura za hodinu parkovania. Inú cenu plánuje mesto vyrubiť obyvateľom Belanského ulice. Za rezidentskú kartu by mali zaplatiť 10 eur na rok a bude sa vzťahovať na jedno auto s konkrétnou ŠPZ. Pokiaľ to okolnosti umožnia, obyvatelia ulice by mali parkovať vo vjazde do dvora, aby neobmedzovali iné parkovacie miesta. Ľudia s preukazom ZŤP môžu parkovať kdekoľvek v tejto zóne a zadarmo.

Ďalší druh karty by mali vlastniť podnikatelia, ktorí tu majú prevádzky. V návrhu sa predkladá poplatok 100 eur na rok. „Nezaznamenali sme ani tak negatívne odozvy od obyvateľov tejto zóny ako práve zo strany podnikateľov. Obávajú sa, že zavedením parkovného stratia klientelu. Ale na druhej strane my nezavádzame pilotný projekt. V iných mestách to už funguje a ceny za parkovné nebudú také horibilné,“ vysvetľuje Ján Hartel.

Prvá parkovacia zóna Mesto zavedením parkovného plánuje pozitívny vplyv na rozpočet. „Tento rok očakávame na podielových daniach zníženie príjmov okolo 500-tisíc eur, čo je pre tak malé mesto obrovská položka. Vzhľadom na ekonomickú situáciu musíme hľadať ďalšie zdroje,“ uzavrel. <

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod